Малък вулканичен остров, разположен точно в средата на Южния Атлантически океан, Света Елена е без съмнение едно от най-труднодостъпните места в света.

Всъщност именно неговата непристъпност кара британците да го изберат за един вид затвор на Наполеон Бонапарт, който е заточен тук през 1815 година. Наполеон така и не доживява да си тръгне от острова, но нова въздушна услуга от Ню Йорк е на път да направи това отдалечено британско владение много по-леснодостъпно за международните туристи.

От 15 декември 2019 г. United Airlines пуска полет от летище Нюарк в Ню Йорк до Кейптаун, който ще може да се свързва с нови сезонни полети от Кейптаун до Света Елена, експлоатирани от регионалната южноафриканска авиокомпания Airlink.

Airlink ще изпълнява полети всеки вторник от Кейптаун до Света Елена от 3 декември 2019 г. до 25 февруари 2020 г. (без Бъдни вечер и Нова година). Това е в допълнение към съществуващите полети от Йоханесбург до Света Елена на Airlink, които се изпълняват всяка събота.

Звучи ви странно? Е, до 2017 г. до Света Елена изобщо нямаше търговски полети.

Допреди няколко години единствената редовна връзка на острова с външния свят беше RMS Света Елена, пощенският кораб, който на всеки три седмици правеше пътуване от 5 и половина дни от Кейптаун, Южна Африка.

През 2016 г., с много фанфари, Света Елена се подготви да открие първото си летище - но след това се появи неочаквано препятствие: южноатлантическите ветрове.

Южноафриканската авиокомпания Comair, франчайз на British Airways, планираше да започне полети до острова през май 2016 г. със самолет Boeing 737-800. Но проблемът с вятъра беше открит веднага щом авиолайнерът се опита да кацне. Оказа се, че големите самолети се нуждаят от по-дълга писта, за да кацнат с пълен товар. По-малките самолети все пак могат да кацат, но ограниченията на размера и теглото означават, че маршрутът е неизгоден за повечето авиокомпании, разказва CNN.

Когато Airlink най-накрая пусна полета си до Света Елена от Йоханесбург през 2017 г., той започна да се изпълнява със самолет Embraer E190, който най-накрая свърза острова с външния свят по въздух.

Самолетът е превозвал максимум 76 пътници, вместо обичайните 99, за да се съобразят с експлоатационните ограничения, наложени от ветровете.

Света Елена има население от около 4500 души, а туристическата индустрия все още е в "ранна детска възраст", така че островът се явява като един вид изгубен рай. Той се гордее с непокътна естествена среда с екосистеми, вариращи от тропическа гора до пустиня. Водите му също предлагат множество възможности за наблюдение на китове и делфини.
 
Островът се гордее с живописната столица Джеймстаун и няколко исторически места, свързани с предишната роля на острова като база за борба с робството на Кралския флот.
 
А чистото небе над Света Елена е напълно подходящо за наблюдение на звездите - всъщност именно докато е на Света Елена астрономът Едмънд Халей работи върху първия звезден каталог, съставян някога с помощта на телескоп, пише economic.bg.