Плаж Порто Вати е „черешката на тортата” на остров Тасос. Вместо пясък има малки мраморни камъчета. Наричан е мраморният плаж. Водата е с изключителен тюркоазен цвят, който е трудно да се опише. На плажа има паркинг, заведение (за чийто интериор е използван предимно бял мрамор) и музика. Важно е да се отбележи, че по някакъв начин мраморният плаж привлича осите и е добре да го имате предвид.

Плажът Салиара е много подобен на Порто Вати, но според мен не е чак толкова красив. Пак е мраморен, но намирам Порто Вати за някак по-чаровен. Може би причината е, че Салиара е една идея по-близо до Лименас (главното пристанище) и затова е по-посещаван. И до двата плажа (които са на около 500 м. разстояние един от друг) се стига по черен и прашен път. Може би затова там гърците са направили автомивка   Но… на връщане отново ще се напрашите, т.е струва си да си измиете колата, само ако ще я снимате там 

Тасос е най-северният остров в Егейско море и най-близкият до България. Островът е изключително зелен, богат на растителност и питейна вода. Формата му е кръгла и главният път следва „ръба“ на острова, което го прави изключително лесен за ориентиране. Обиколката по „околовръстното“ на Тасос е около 95 км. Островът е планински с най-висок връх 1205 м. Като цяло е красив и спококоен. Водата е изключително чиста и затова има и много риба и морски деликатеси.

За да стигнете до острова, трябва да се качите на ферибот от Керамоти.

Няколко съвета преди да се качите на ферибота:

проучете предварително часовете на фериботите на отиване и връщане, за да не чакате излишно или да не бързате. Служителите на пристанището е възможно да опитат да ви таксуват повече, ако не внимавате и ако бързате. Затова казвайте точно каква ви е колата и какви са пътниците.

Има намаления например за деца. Ако не поискате билети за деца, няма да ви дадат такива.

Като паркирате на ферибота, дръпнете ръчната и запомнете къде точно сте паркирали и имайте предвид, че ще излезете от противоположната страна (т.е. не откъдето сте влезли).

На ферибота е ветровито и обикновено слънчево, така че внимавайте да не настинете или изгорите, макар че пътуването е само около 40 мин.

Една от атракциите са чайките. Ако искате да се радвате на тяхното внимание, е добре да им хвърляте някаква храна.