С покачването на температурата все повече търсим спасение в планината! Живакът вече удари 30 градуса под тепетата и е време за уикенд в планината. Дестинацията, която ще ви предложим днес, е Каньонът на водопадите! Посоката е Смолян, а разстоянието от Пловдив е 120 км. Не е много близо и пешеходният маршрут не е кратък, но разходката напълно си заслужава.

Дестинацията е подходяща както за един ден, така и за уикенд с нощувка. Родопите предлагат толкова много места, които могат да бъдат видени, че най-вероятно няма да ви стигне и цяло лято. Ако изберете да останете за повече от ден в планината, може да спите както в Смолян, така и в някое от китните села наоколо – Ягодина, Арда, Момчиловци, Соколовци, Мугла и т.н. Там ще ви посрещнат с гостоприемство и пататник, не пропускайте да опитате и родопския клин, а за десерт цедено мляко с боровинки! Ако имате повече късмет на закуска, някоя баба може да ви нахрани и с домашни мекици.

село Момчиловци 

Екопътеката Каньонът на водопадите  се намира близо до село Мугла. Оглеждайте се за изоставена автобаза, а след нея хващате отбивката на дясно и след стотина метра ще видите заведение, пред което има и паркинг.

село Мугла

Пътеката е интересна обаче най-вече заради красивите водопади, които са й дали името. По нея може да се видят 46 водопада, по-внушителните по своя размер са около пет. 

Добре е да тръгнете по-рано, тъй като цялата пътека ще ви отнеме около 4 часа при спокойно ходене.

Самото начало на пътеката започва от стар римски мост. Екопътеката се вие през гората, като дървени мостчета я прехвърлят ту отляво, ту отдясно на Еленска река.

Кулминацията на разходката е водопадът Орфей, той е с пад на водата от 68 м. Пътеката е маркирана по цялата дължина, направени са дървени мостчета и са обособени места за почивка. Пътеката прави кръг и се връща в изходната си точка, така че не е необходимо да се връщате по същия път.

Водопадът на Орфей

Краят на месец май и началото на юни е най-подходящото време за посещение на Каньона на водопадите, тъй като температурите вече е достатъчно високи, а водопадите са пълноводни и могат да бъдат видени в целия си блясък.