През последните няколко години многобройни градове в Италия прибягват до продажба на жилища за 1 евро в опит да съживят своите намаляващи общности. Зунголи, в близост до Неапол, и Самбука, в близост до Сицилия, са последните примери. Градовете обявиха схеми за насърчаване покупката на разрушени имоти с надеждата да привлекат нови жители.

Сега сицилианският град Камарата отива дори една крачка напред, предлагайки жилища абсолютно безплатно.

Отчаян да спаси родния си град от обезлюдяване, кметът Винченцо Джамброне е прекарал последните три години, убеждавайки собствениците, които отдавна са изоставили семейните си домове, да ги дадат безплатно на желаещи да ги ремонтират и поддържат.

„Не издържам да гледам този великолепен, стар исторически център празен и в разруха. Боли ме“, казва Джамброне пред CNN Travel. Според него в момента има приблизително дузина празни каменни сгради и „такива, които скоро също ще паднат сами". Има и поне 100 други изоставени домове, всички разположени в най-древната част на Камарата, с потенциал за спасяване.

Разбираемо, има няколко условия в схемата за „безплатни“ домове в Камарата. Купувачите трябва да се ангажират да реновират имота в рамките на три години от покупката и да платят депозит от 5000 евро, който ще бъде върнат, след като работата приключи. Те също така ще трябва да представят ясно предложение за обновяване на въпросния имот.

Всички потенциални купувачи, които отговарят на критериите, ще бъдат взети предвид, но младите двойки с деца ще получат приоритет – двойките, които се местят там и родят бебе, дори получават бонус от 1000 евро.

Новите собственици могат да превърнат многоетажните сгради в къщи за гости, хотел, магазини или дори ресторант.

Камарата е част от елитна група автентични италиански села, които се борят срещу упадъка и за запазване на традициите. Разположен на около 60 километра югоизточно от Палермо, той някога е бил оживено място, разказва Джамброне, пише economic.bg. Но историческият град е загубил голям брой жители през годините и днес много от домовете му стоят изоставени.
 
Основан от византийците, името на града идва от гръцката дума „камара“, което означава „сводеста стая“.