Оценките за летния туризъм в България са по-скоро добри, макар очакванията да са по-високи, а конкуренцията на чужди дестинации да прави българите по-взискателни. Това показва изследване на "Галъп интернешънъл", проведено сред 1000 българи по телефона, като равносметка на летния туристически сезон, съвместно с Националния борд по туризъм.

Почивалите в България, по петобална скала от 1 до 5, дават оценки по-близки до 4 по всички показатели като цени, качество и противоепидемични мерки.

Онези, които са били в чужбина обаче, дават и малко по-високи оценки за прекарването си там.

Осезаемо по-високи са оценките на теми като цени и качество на плажа и плажните услуги, както и при противоепидемичните мерки. Последното е очаквано на фона на по-строгите мерки в съседни страни, коментират социолозите.

Въпреки разликата в оценките, няма промяна в мненията за потенциала на българския летен туризъм, пречупен през личния опит. Отново около 70% смятат, че този потенциал е добър или много добър.

Въпреки очевидните трудности, почивалите у нас българи са повече, отколкото показваха прогнозите в началото на сезона, отчитат от "Галъп интернешънъл".

Например, през май 11,6% са планирали почивка на море у нас, а 22,2% (над 1.2 млн. души) са реализирали подобни почивка. 4,3% са планирали планина у нас, но 8,4% са я реализирали на практика.

Обратно, 5,1% през май планираха море в чужбина, но само 2,7% (над 150 хиляди души) са го реализирали. Това е намаление от повече от половин милион в сравнение с една нормална година.

"Последното явно се дължи на ограниченията във връзка с коронавируса", отбелязват авторите на изследването.

Като цяло, 29,7% от хората у нас твърдят, че това лято са ползвали някаква туристическа услуга – при 19,6%, които са планирали да ползват такава към началото на сезона.

Онези, които са почивали в България, в огромната си част споделят, че страната е била първи избор – 69,2%. 26,3% признават, че са искали всъщност да почиват в чужбина, но заради обстоятелствата около COVID-19 се е наложило друго.

Онези, които пък въобще не са почивали това лято, в близо половината от случаите посочват като причина, че принципно не почиват по това време, а сходен процент изтъкват финансови причини. Малко над една трета от запитаните директно назовават опасения, свързани с коронавируса.

От "Галъп интернешънъл" посочват още, че ни очаква труден за туризма зимен сезон и вероятно още един нелек летен. Според тях засилена вътрешна реклама и подкрепа за бранша ще е от решаващо значение за минимизиране на щетите.