Едва няколко са местата по света, където може да се наблюдава един необикновен пейзаж – вълните на океана да мият гореща пустиня. Причината за това е фактът, че близостта на морето предполага повече влага около него.

И все пак в Северна Африка, западния бряг на Южна Америка и Западна Австралия има такива места, където може да се види невероятната среща на на пясъчна суша и студено море.

Безспорно най-красивото и известно място, обаче, е пустинята Намиб.

На езика нама Намиб означава „огромен“. Тя е разположена в дълга тясна ивица по Атлантическото крайбрежие на Южна Африка.

Образувана е от Бенгелското атлантическо течение. Има малко животински видове в централната си част.

По-голямата част от територията ѝ е разположена в Република Намибия, а също така и в югозападната част на Ангола.

Известна е с температурните си амплитуди до 80 градуса по Целзий.

Тя е сред най-старите пустини на Земята, като се счита, че се е оформила преди около 55 млн. години.

Там се намират и най-високите дюни на Земята – до 300 метра. Формирани са при сблъсъка на студените морски вълни с пясъка. Пясъчните дюни са пленителни и добиват червен оттенък по залез слънце, пише pochivka.blitz.bg

Тя е едно от най-сухите места на планетата. Средното количество на валежите е 25 мм. Източник на влага са проникващите от океана мъгли.

Бреговата ивица се простира на стотици километри, но най-доброто място да видите красивите дюните и сюрреалистичния пейзаж на Намиб е в Свакопмунд или Свакоп, както го наричат в Намибия.

Това е най-големият крайбрежен град в страната и любимо място за почивка на местните.

 

Германските корени на града си личат добре от старите германски колониални сгради, които са се запазили. Така контрастът в това място, намиращо се на ръба на Намибската пустиня, е още по-ярък.

От там се предлага разходка с хеликоптер, която разкрива красотите на Брега на скелетите и цялата пустиня.