Ще кацнат ли първите чужди летовници между 11 юни - 17 юни във Варна и Бургас?

Проблемът не е, че няма записани туристи – макар и малко, има резервации, които не са отказани, и дори такива, които са предплатени. Все още никой от големите чужди туроператори обаче не е уведомил българските си партньори какво точно възнамерява да прави в условията на пандемия. А в същото време по силата на действащите договори хотелиерите са длъжни да подготвят обектите си.

Всяка година големи чужди туроператори, които докарват най-много чужденци по нашето Черноморие, предплащат известен брой легла в 4 и 5-звездни хотели, които работят под техния бранд.

По сведения от бранша първите чужденци, водени от туроператори, би трябвало по договор да пристигнат на 11 юни, но за начало на почивките на най-голямата група датата е 17 юни.

Засега обаче нито един от тези туроператори не е уведомил българските си партньори хотелиери дали възнамерява да канселира почивките, съобщи в. 24 часа. По договор това трябва да бъде направено между 7 и 14 дни преди началото на почивката, т.е. за най-ранните почиващи уведомлението би трябвало да стане на 18 май.

Дотогава хотелите са ангажирани и за да изпълнят договорите си - да са отворили хотелите, да имат назначен персонал, да са осигурили храненето, т.е. заведенията към хотелите да са готови за работа. Все още се уточняват точните указания и противоепидемични мерки за хотелите и ресторантите.

Само четирите най-големи туроператора, работещи на нашия пазар, докараха миналата година 1,250 млн. чужди туристи от Германия, Великобритания, скандинавските страни, Белгия, Нидерландия, Полша, Франция и др. Това са ТУИ с 550 хиляди чужди туристи, “Томас Кук”, който преди фалита си през септември доведе у нас 450 хиляди чужденци, “Реве Туристик” със 150 хиляди и “Джет Холидейс” със 100 хиляди. 

За това лято спадът е значителен - около 40% по груби оценки, но въпреки него, формално погледнато, се очакват поне 500 хиляди чужденци, и то само от тези четири туроператора. А има още десетки по-малки. Чужденците, които посетиха страната ни през цялата 2019 г., са 9,2 млн. души, като поне 60% от тях са дошли през лятото.

“Има случаи на преместени дати - наши партньори се обадиха да изместят с около месец напред почивките и вместо в средата на май да ги направим от средата на юни. След това не е имало откази”, каза Георги Велчев, директор на “Сигма Кепитълс”, в чието портфолио има няколко луксозни хотела в Слънчев бряг и Равда.

В подобно очакване са общо 58 хотела по Черноморието, които имат договори с големи чужди туроператори. Те са най-вече в Златни пясъци и Слънчев бряг и по-малко в Св. Константин и Елена, Обзор и Дюни.

Неформалните разговори с чуждите туроператори са показали, че те са горе-долу в същото положение. Те имат проблеми с авиопревозвачите, които чакат полетите да бъдат разрешени. Само “Луфтханза” например разчита на финансова инжекция от държавата в размер на 10 млрд. евро и преговорите са в напреднала фаза, като се очаква германското правителство да вземе срещу помощта 25% дял от авиокомпанията. Засега авиопревозвачът е приземил към 92% от самолетите си, служителите му са в неплатен отпуск.

Така е при десетките нискотарифни авиокомпании, които осъществяват чартърните полети с чужди туристи към България. Те също

нямат яснота дали и кога ще могат да възобновят полетите, тъй като няма правила как ще се лети.

Гражданска авиация ICAO все още не е излязла с единни правила за качване на борда.

“Ние настояваме, както и досега, капитанът на самолета да преценява кого може да качи на борда. Защото примерно може да искаме 14-дневна карантина от всеки пристигнал в страната ни, но изпращащата страна може и да не иска това”, обяснява транспортният ни министър Желязков.

Някои авиокомпании обявиха, че след известно вдигане на цената ще настаняват пътниците през една седалка и ще дезинфекцират самолетите след всеки полет. Екипажите ще са с предпазни средства, а на пътниците ще се раздават маски и ръкавици, също така ще се поставят допълнителни филтри на климатичната система за пътническата кабина.

Това обаче са намерения на отделни авиокомпании, общи правила и изисквания все още няма.

Има и допълнителен проблем, производен от този. Миналото лято преките ни конкуренти в туризма като Турция, Тунис, Египет, дори и в Сърбия държавата пряко субсидира чартърни полети за туристически цели. Като страна, член на ЕС, ние не можехме да си го позволим, но в самия ЕС вече открито се говори за разхлабване на мерките за държавна помощ.

Ако се гледа случаят с “Луфтханза”, това е на път да се случи. Т.е. у нас държавата вече трябва да мисли как да дотира празните седалки при чартърните полети.

Изпълнителният директор на Албена Красимир Станев коментира прибави към неизвестностите и още един - досега българските хотелиери определят цените си, сравнявайки ги с оферите на преките си конкуренти - Турция, Испания, Египет. Те обаче заседа мълчат.

По отношение на своите клиенти големите чужди туроператори не проявяват аналогично мълчание. На сайта на ТУИ първите възможности за хората, които избират почивката си от Лондон например, е да посетят Канарските острови чак от 20 ноември тази година. Но в същото време на онези, които вече са си резервирали или платили почивка за другаде, включително и в България за времето преди 11 юли, е дадена възможност да си върнат 100% от платените пари, без да им се удържат никакви такси, независимо кога канселират почивката.

За почивките след 11 юли важат общите правила - 7 и повече от 7 дни преди датата почивката може да се откаже, без да се удържат никакви такси. Т.е. ТУИ очевидно има готовност да възобнови обичайната си дейност в средата на юли.

“Джет Холидейс” продължават да правят резервации за всичките си дестинации, включително и за България. Само че предупреждават клиентите си, че ако изберат дата преди 17 юни, рискуват полетът им да бъде отказан, като в този случай те ще си получат парите обратно без удръжки, но рискуват да останат без почивка.

Българските туроператорски фирми, които организират екскурзии в чужбина, продължават да правят записвания, предупреждавайки, че пълна яснота за екскурзиите и почивките през юни ще има след 6 май. За вече платените, чиято дата е минала, възстановяването на парите е 100% и те ще бъдат връщани най-късно до 13 юни. Препоръката обаче е да изберат друга дата, като дават опция имената на пътуващите и датите да бъдат сменяни без обичайните допълнителни такси.

Без пари чадъри и шезлонги 

Държавата ще отпусне и ваучери за туризъм

Строителство по морето и през юни

Безплатни да са всички чадъри, масички и шезлонги на плажовете тази година, се разбраха ГЕРБ и “Обединени патриоти”. Държавата ще компенсира собствениците през договорите за концесия и наем. Ще се увеличи и периодът за строеж по морето - вместо до 15 май той ще е до 15 юни. Масите в заведенията да са на 1,5 метра една от друга, а не на 2,5 м.

Най-голям спор на продължилата близо 3 часа среща се водил за предложените от патриотите туристическите ваучери за почивка у нас. От ВМРО настояват стойността да е 100 лв. за всички, осигурени с трудови договори, а от НФСБ поискаха те да са по 210 лв. и на тях да има право всеки, внасял пари във фонд “Пенсии”. Ваучерите бяха и причината за обвинения от ВМРО към НФСБ, че са откраднали идеята им. За да потушат напрежението, ГЕРБ се съгласили ваучери да има, но първо финансовото министерство да сметне какви пари от бюджета могат да се отпуснат и после ще се реши за кои групи. Важно е да се съобрази социално- икономическият ефект и дали можем да си ги позволим. Това не бива да се превръща в състезание кой иска да даде повече и кой иска да изглежда по-добре в очите на гражданите, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

ГЕРБ обаче е твърдо против предложението на ВМРО ДДС за ресторантьорските и кетъринг услуги да стане 5%. Както е записано в програмата ни и управленското споразумение, данъци няма да се променят нито нагоре, нито надолу, отсече Дончев. Красимир Каракачанов репликира, че в програмата не е било записано и че ще има коронавирус.

От агенцията по храните предупредиха заведенията да спазват дистанцията за клиентите, да не допускат струпване на хора, както и да не се допуска свободно движение на хора между масите, особено на такива, които не са клиенти.

Чакащите пред обектите клиенти следва да спазват дистанция помежду си на разстояние минимум 2 м. Проверки за спазването на изискванията ще се извършват от 6 май.