Ако искате да избегнете тълпите за следващата си ваканция, може да опитате да посетите едно от най-изолираните места на Земята - до някои от тях можете да получите достъп само с лодка или самолет.

Редица от тези отдалечени места се отличават с великолепен тропически климат, докато други имат рекордни арктически температури или безмилостни пустини. Приключението е гарантирано.

Ето част от най-отдалечените места на Земята, които някои наричат ​​дом.

1. Тристан да Куня, Британска отвъдморска територия

Вулканичният остров Тристан да Куня в южната част на Атлантическия океан може да се похвали с 258 души с едва девет различни фамилни имена. 

Местните жители говорят английски, но също са измислили свой собствен диалект с думи, получени от шотландски, английски, южноафрикански, американски, холандски, италиански и ирландски, отразяващи различните им места на произход.

Южна Африка е най-близката страна до тази британска отвъдморска територия, за която се твърди, че е най-отдалеченият обитаем архипелаг в света.

За да стигнете до там, трябва да посветите времето си на един от трите кораба, които правят девет пътувания от Кейптаун всяка година.

2. Полуостров Кейп Йорк, Австралия

Кейп Йорк е най-северната точка на Австралия, полуостров, който е пълен с крокодили. Въпреки това, това е чудесно място за риболов. Земята е собственост на пет местни общности, които също управляват своята туристическа индустрия.

Кейп Йорк е на около 28 часа път от Кернс, а наемането на превозно средство с четири колела е задължително.

 
3. Оймякон, Русия

Този отдалечен руски град е известен като най-студеното населено място на Земята. 500-те му жители живеят в тъмнина по 21 часа на ден със средна температура от -58 градуса.

Невъзможно е да се отглеждат култури там, така че хората живеят на месо от елени, замразена риба и макарони. Водопроводът на закрито също е труден, тъй като водата замръзва, така че повечето използват външни помещения.

Стигането до там може да отнеме няколко дни. От Москва с полет до Якутск или до Магадан е най-близкото, което можете да получите, и двете места са на повече от 900 км. Пътят от онези градове, който води до Оймякон, се нарича „Пътят на костите“. 

4. Великденски остров, Чили

900-те емблематични статуи на Великденския остров не превъзхождат по брой 3300 жители на острова, но икономиката работи най-вече върху туризма, тъй като хората от цял ​​свят правят пътуването на 3700 км от Чили, за да разгледат.

Световно наследство на ЮНЕСКО, изграждането и предназначението на статуите все още остава загадка.

LAN е единствената авиокомпания с полети до Великденския остров с цени, започващи от около 900 долара от САЩ. 

5. Остров Питкерн, Британска отвъдморска територия

Остров Питкерн е британска отвъдморска територия, разположена на 5300 км от Нова Зеланди. Никой самолет или хеликоптер никога не е кацал там, така че стигането изисква 32-часово каране на яхта.

Не се знае много за първите заселници на острова, въпреки че европейските въстаници на кораб, наречен "Баунти", откриват останките на полинезийска цивилизация, включително каменни богове, гробни места и земни пещи при пристигането им през 1790г.

6. Бароу, Аляска

Няма пътища, които водят до Бароу - града е достъпен само със самолет. Полетът е на час и половина от Анкоридж. Седейки в самия връх на Аляска, зимата им се състои от 65 последователни мрачни дни.

Поради отдалеченото си местоположение, разходите за живот в бита са високи. Буркан фъстъчено масло може да струва 10 долара. 

7. Ittoqqortoormiit, Гренландия

Основан през 1925 г. от заселници от Западна Гренландия, Ittoqqortoormiit е приблизително толкова далеч, колкото не можете да дори да си представите от всеки друг обитаван район на Гренландия. Толкова е отдалечено, че се нуждаете от хеликоптер от летището, за да стигнете до самия град.

Неговите 450 жители се  радват на кучешки шейни и къмпинг, докато туристите посещават, за да видят Северното сияние и други природни чудеса. Освен това е круизна дестинация, въпреки морския лед, който блокира акостирането на всеки кораб за девет месеца от годината. 

8. Островите Кергелен

Островите Кергелен в Индийския океан са част от френските Южни и Антарктически земи. Те са на 3200 км от най-южната част на Африка и са достъпни само с кораб четири дни в годината.

Самият остров Кергелен е известен още като "Остров на пустотата" и е заобиколен от 300 други островчета, разпръснати на 6200 квадратни км.

Островите Кергелен са покрити с ледници и получават валежи от дъжд или сняг 300 дни в годината. Повечето от хората, които живеят там, са френски изследователи.

9. Оазис Сива, Египет

Тъй като оазис Сива е толкова изолиран насред западната пустиня на Египет, езикът на жителите и културата на Амазиг са изключително добре запазени.

Това не е обичайна спирка за туристите (това е петчасово пътуване с автобус от Кайро), но тези, които са тръгнали на това необичайно приключение в пустинята, могат да се насладят на местно отглеждани фурми и маслини, да плуват в минералния извор на банята на Клеопатра и да останат в известната пустинна еко-ложа изградена от кал и сол. 

10. Чангтанг, Тибет

Известен като "Покривът на света", височините на Чангтанг варират от 1200 до 2700 метра.

Простиращата се на 1600 км земя през Тибетското плато е дом на номадски народ, наречен Чангпа. Дивата природа като снежни леопарди и якове процъфтява в студения сух климат.

Имате нужда от разрешително, за да влезете, което може да струва няколко хиляди долара, а достъпът е през летището Лех, жп гара Удхампур или шофирането от Манали или Шринагар.

Източник: peika