Времето все повече започва да прилича на лято и градусите започнаха да се покачват. Съответно на нас ни се иска да се разхладим все повече и планината е едно от местата, където може да го направим.

Подходяща за целта дестинация е изключително красивата и същевременно лека екопътека, което се намира съвсем близо до Девин. Вероятно вече се досещате, че става дума за "Струилица-Калето-Лъката". Екопътеката започва на около 2 километра западно от центъра на Девин. Отправна точка е мостът над река Девинска пред сградата на общината. Ако пътувате в посока центъра на Девин, преди да минете по този мост, трябва да свиете по улицата в ляво. Продължавате само напред, като реката ви остава отдясно. В края на пътя преминавате надясно по мостче и карате отново по реката, докато не стигнете паркинг, който е на метри от плувен комплекс.

Първата точка, която трябва да достигнете е беседка, от която пътеката се разклонява. Надясно имате около 20-30 минути отиване и връщане до впечатляващото Самодивско пръскало, което е високо повече от 50 метра. Гледката определено си заслужава и трябва да се отбиете до там. Величественият водопад със сигурност ще ви "задържи" и няма да искате да тръгнете веднага.

Калето

От същата беседка, но от другата страна на рекичката на водопад Самодивско пръскало започва пътека, която се изкачва нагоре до местността Калето. След около 20 минути ходене, пътеката се разделя на две – вляво и нагоре е към Калето, а ако се продължи напред, след 5 минути се стига ръба на хребет, откъдето се открива панорамна гледка към водопад Самодивско пръскало. Това е друга гледна точка, от която също можете да направите красиви снимки. До Калето иначе са още около 5-10 минути. Това обаче са останки от крепост, които поне според нас не бяха толкова привлекателни, колкото панорамните гледки.

Лъката

Според някои това е най-красивият маршрут от екопътеката. И по-точно участъкът от Лъката до беседката. Вариантите са два да стигнете до местността. При първият правите пълна обиколка - когато вече сте на Калето се спускате надолу към Лъката и после се връщате по реката, а вторият и по-кратък е да не завивате за Калето при беседката, а да продължите направо.

И в двата случая не пропускайте този участък. Пътеката ви води през каньон в реката по дървени мостчета и е изключително живописна. Освен това не трябва да полагате особени усилия да се движите по тях.

В местността Лъката има две стари къщи и една беседка. На друга беседка там е окачена табелка с надпис „Водопад 400 м", което трябва да ви насочи към поредната приказна гледка на екопътеката - Мечешкия водопад. Само за няколко минути с леко изкачване ще стигнете до него. Той не е висок колкото Самодивското пръскало, но определено ще му се насладите.

И дано не срещнете мечки, защото името на водопада не е случайно. Говори се, че именно тук се къпят мечките.