Фестивалът "Дъга над морето" събира за втора поредна година в слънчев Лозенец изпълнители и любители на български фолклор.

Южният ни курорт създава нова традиция в първите дни на есента, край морския бряг да си дават среща таланти от цяла България, както и ценители на родния фолклор.

След силния старт през миналата година, това лято Лозенец събира двойно повече изпълнители и публика.

Програмата започна снощи с изпълнители от Шуменско, Кюстендилско и област Монтана. Акцентът на вечерта бе театрално-танцовият спектакъл "Джокица или Разказите на един бозаджия" на ансамбъл "Етнофолк" към НЧ "Напредък-1895" Радомир с ръководител Георги Георгиев.

Петък и събота във фестивала ще се включат колективи и индивидуални изпълнители от областите Добрич, София, Разград, Силистра, Стара Загора, Нова Загора, Сливен, Смолян, Шумен, Велико Търново, Варна,  Пловдив, Ямбол и др.

Над 500 души ще се качат на сцената на фестивала и ще зарадват със своите уникални изпълнения публиката, която също пристига от цялата страна, специално за фестивала.

Специални гости и участници в събитието тази година са популярният изпълнител на българска народна музика Николай Славеев, певецът Орлин Делибалтов, любимецът на публиката Александър Александров-Алекс.

В центъра на Лозенец ще рукне каба гайда от Родопите, земята ще разтърсят тежки македонски хора, сърцата ще заиграят в ритъма от шоплука.

Традиционно за фестивала става надиграването, при което публиката със своите аплодисменти определя най-добрите танцьори, които печелят награди.

Патрон на фестивала "Дъга над морето" е кметът на Лозенец Женя Гандиева. Организатори са кметство Лозенец и продуцентска къща "ЕНИ филм".