Има замъци и дворци, които впечатляват с архитектурата си, а днес са превърнати в туристически дестинации.

Те са устояли на природните стихии и напомнят за отминали времена. Някои от тях през зимата добиват още по-голямо очарование.

Тогава тяхното величие се откроява още по-силно, а мразовитите гледки спират дъха на туристите.

Замъкът Бран в Румъния, наричан е още замъка на Дракула. Намира се в много красива местност, на 30 километра от Брашов. Жителите на селото са построили замъка със собствени пари през 1382 година.

Замъкът Мацумото в Япония. Изграден е върху равна площ. Той е един от редките японски замъци, изградени върху равна площ, а не на планина или хълм. Намира на около 200 метра над едноименния град, служил за крепост още през 1331 г. Замъкът е бил използван като убежище за продължителни периоди от време. 

Замъкът Ръшнов в Румъния се намира на около 200 метра над едноименния град, служил за крепост още през 1331 г. Замъкът е бил използван като убежище за продължителни периоди от време. В началото е включвал къщи, училище и параклис, като крепостта по този начин е използвана като убежище за продължителни периоди от време. 

Замъкът Блеър в Шотландия. Някога е бил дом на рода Мъри от Шотландия. Изграден е през 1260 г. 

Замъкът Нойшванщайн в Германия. Построен е по заповед на крал Лудвиг II, като място за уединение. Той е един от най-популярните дворци и замъци в цяла Европа.