Фолклорът в България бавно се превръща в отживелица. Поне такова впечатление се създава. То обаче е фалшиво и ако се вгледаме малко по-надълбоко, ще видим, че любовта към родния ни фолклор е по-жива от всякога.

Доказателство за това е един фестивал за самодейци, който днес празнува раждането си.

Първо издание, куп фолклорни формации и една жена с чудовищен глас - общо взето така може да се обобщи случването на "Дъга на морето" - фестивал в курортното селце Лозенец, където с хора и песни ще се посреща залеза, че и изгрева.

От днес до 15 септември състави от цялата страна ще премерят сили един срещу друг, но дружно ще правят онова, което обичат - ще тропат хора и ще диплят извивка след извивка, изпълнявайки красивите български народни песни.

Гвоздеят на програмата е Росица Пейчева - жената с меден глас, преборила рака. Нейният концерт ще се състои в събота - на 14 септември.

Фестивалът "Дъга на морето" има една много простичка, но много хубава цел - да събере на едно място изпълнители от различните жанрове на фолклорното изкуство - певци, инструменталисти, танцьори…, които заедно да представят традиционни ритуали и да си спретнат една хубава тридневна "седянка".

Всички към Лозенец! Ние ще сме там, а Вие?