Уипет, известно и като Малка Английска Хрътка, е красиво и изящно куче, което е много умно и с добър характер. Заради това все по-често то е предпочитано за домашен любимец и ловните му качества вече са останали на заден план.

История на Уипет

Историята на Уипет започва през XIX век във Великобритания, когато започва създаването на тази порода. Въпреки това обаче някои специалисти са на мнение, че породата съществува от векове. Има данни, че Уипет може да произлиза от Фараоновото куче. В началото на ХХ век Уипет се превръща в изключително популярно ловно куче в Англия. През 1903 година е одобрен първият стандарт на породата Уипет. Дълги години Уипет е бил използван за лов на водоплаващи птици и на дребен дивеч. Постепенно обаче кроткият характер на Уипет и красивият му външен вид му спечелили славата на перфектен домашен любимец.
Стандарт на Уипет

Мъжките представители на породата Уипет са високи до 51 сантиметра и тежат до 12 килограма, а женските стават високи до 47 сантиметра и тежат до 10 килограма. Уипет е малко, но много мускулесто куче със силни крайници. Уипет се отличава с много добре развит гръден кош и прибран корем. Главата на Уипет е издължена, челото е плоско и има плавен преход към леко издължената и заострена муцуна. Ушите на Уипет са малки и клепнали. Те са с формата на розово листо. Изправените уши се смятат за голям недостатък при породата Уипет. Носът на Уипет винаги е черен на цвят, само при кафявите представители на породата се допуска кафяво оцветяване на носа. Рядко се среща червеникаво кафяв нос, той е характерен за животни с бяла козина или с много бели петна по козината. Козината на Уипет е гладка и къса, тя е мека на пипане. Стандартът на породата Уипет допуска различни видове оцветяване на козината.

Грижи за Уипет

Уипет е много чистоплътно куче, което прави грижите за него минимални. Козината на Уипет трябва да се минава с влажна кърпа и специална ръкавица, за да се масажира кожата и така да се поддържа доброто състояние на косъмчетата. Тази процедура е достатъчно да се прави два пъти седмично. Редовно проверявайте състоянието на зъбите на Уипет, както и ушите и очите му, за да предотвратите инфекции. Уипет ще се чувства добре, ако може по цял ден да тича на двора, но през нощта е задължително да бъде прибиран в къщата.

Уипет ще се чувства зле, ако стопаните му го оставят да спи навън сам, а освен това козината му е твърде тънка, за да издържи на студените нощи, особено през есента и зимата. Уипет има нужда от дълги разходки, ако живее в апартамент. Не се препоръчва да извеждате Уипет без повод, тъй като има шанс заради силно развития си ловен инстинкт кучето да се опита да преследва котка или друго дребно животно и да се изгуби. Добре е да водите Уипет на разходки сред природата, където да може да потича на воля. През студените месеци Уипет може да бъде извеждан, след като се облече в подходящи кучешки дрешки, за да не настине.

 
Уипет няма характерната за повечето кучета миризма, затова трябва да се къпе не по-често от два-три пъти в годината. По време на къпането се препоръчва да се използва груба четка и мека гумена ръкавица, които да масажират кожата на кучето. Препоръчително е да запушите ушите на Уипет с памук, за да не влезе в тях вода по време на къпането. Тъй като лактите на Уипет са много чувствителни и лесно им се появяват мазоли, ако кучето лежи на твърда груба повърхност, е препоръчително от време на време да се използва овлажняващ крем за лактите му. Заради късата си козина Уипет лесно може да се нарани, затова редовно проверявайте тялото и крайниците му за порязвания и синини, които може да изискват лечение.

Обучение на Уипет

Уипет е много интелигентно животно, което с желание се включва в процеса на обучение. Трябва да сте наясно обаче, че Уипет е изключително чувствително куче и няма да търпи нито повишаване на тон, нито физически наказания. Ако се отнасяте неуважително към кучето от тази порода или го наказвате физически за неизпълнена команда, то ще се откаже завинаги от процеса на обучение. Ако имате достатъчно търпение и съчетаете похвалите с лакомство и погалване на кучето при добре изпълнена команда, то ще ви учуди с възможностите си. Уипет може да бъде научен на атрактивни номера като ходене на задни крака и скачане през обръч. Въпреки малкия си размер Уипет може да бъде обучен да проявява качества на добър охранител.

Хранене на Уипет

Уипет може да се храни с натурални продукти, с готови кучешки храни или с комбинирано меню - от готови храни и натурални продукти. Ако изберете хранене с натурални продукти за Уипет, се препоръчва кучетата от тази порода да се хранят с телешко, агнешко, заешко, пуешко и пилешко месо и дивеч. Не се препоръчва да давате на кучетата от породата Уипет свинско месо и неговите субпродукти. Може да давате веднъж седмично сварена и обезкостена морска риба на Уипет. Сварен ориз и сварена елда могат да допълнят менюто на Уипет. Добре е да се дават на Уипет сурови или сварени зеленчуци. Сварените зеленчуци се дават заедно с водата, в която са се варили, тъй като в нея се намират ценни минерални соли и витамини.

Кисело мляко, извара и твърдо сварени яйца са добро допълнение към менюто на Уипет. Менюто на Уипет трябва да съдържа 75 процента белтъчини. Не се препоръчва да давате на Уипет какъвто и да е хляб, но най-вече черен, тъй като той води до появата на газове при тези кучета. Бобовите храни също не са препоръчителни. При повишено отделяне на газове кучето от породата Уипет може да пострада толкова сериозно, че това да довече до летален изход за броени часове. Не трябва да позволявате на Уипет да се движи активно два часа след като се е нахранило обилно, тъй като това може да доведе до превъртане на стомаха и фатален край за кучето.

Ако храните Уипет с натурални продукти, добавяйте в менюто му витамини и минерали. Ако храните Уипет с комбинирано меню, две трети от него трябва да са сухи храни и консерви за кучета, а останалата една трета - натурални продукти. Не се препоръчва да давате на Уипет прясно мляко, мазни и пържени храни, пикантни и солени храни, тестени изделия и шоколад, захарни изделия, пилешки тръбни кокали. Може да добавяте в храната на Уипет по една-две капки зехтин.

Любопитни факти за Уипет
При бягане Уипет развива скорост до 70 километра в час. Той е признат за една от най-бързите хрътки в света и за най-бързото домашно животно в своята категория по тегло. Представители на породата Уипет редовно се проявяват като шампиони при кучешки надбягвания. Тези кучета и днес се използват за лов на зайци и други дребни животни. Уипет с лекота печели състезания по аджилити - специална кучешка дисциплина за бягане с различни видове препятствия.

Уипет е много любвеобилно куче. То се разбира прекрасно с малки деца и е готово постоянно да играе с тях, без да има какъвто и да е шанс да ги нарани.

Уипет се разбира много добре с други домашни любимци, независимо дали са кучета или котки.

Кучетата от породата Уипет лаят много рядко. Обикновено те го правят, когато нещо ги е уплашило. Те са недоверчиви към непознати, но много обичат семейството, с което живеят.

Недостатъци на Уипет

Най-големият недостатък на Уипет е, че ако види дребно животинче по време на разходка без повод, кучето може да го гони в продължение на часове, без да се измори, но със сигурност ще се изгуби.

Голям недостатък на Уипет е и че тези кучета са прекалено чувствителни. Ако в дома, в който живеят, атмосферата е напрегната поради някакви причини, Уипет може да се разболее и това да се отрази на психиката и на жизнено важни органи на кучето от тази порода.