Бебета мигат значително по-малко пъти от възрастните. Какви са причините за това?

В проучване се измерва мигането на 269 деца и 179 възрастни. Изследователите открили, че кърмачетата мигат средно по-малко от 2 пъти в минута. Това обаче се увеличава към 14 до 15-та годишна възраст, тъй като тогава мигането нараства до около 10 пъти в минута. За разлика от тях възрастните средно мигат около 10 до 15 пъти в минута. Повечето хора мигат около 25 пъти в минута.

Разбира се, броят пъти мигане се променя в зависимост от различни фактори, сред които са дразнене на очите, количество сън, внимание, стрес, вълнение и други. Като цяло възрастният човек, ако е имал достатъчно количество сън през нощта, най-вероятно през деня ще мига по-малко.

Тъй като бебетата мигат по-малко пъти, те страдат много рядко от сухота в очите. Това се дължи на факта, че те спят през 90% от времето. Лекари също потвърждават това, тъй като според тях очите на бебетата са по-малко уязвими на дехидратация. Интересен факт е, че бебетата не произвеждат сълзи през първия месец от живота си. За бебетата обаче е присъщо да мигат повече, когато са изложени на слънчева светлина.

Съществува също хипотеза, че бебетата се притесняват да мигат. За тях всичко е ново и те се интересуват какво се случва около тях. Те се фокусират върху всичко, а мозъкът им работи усилено, за да поеме цялата информация. В резултат мигането е просто разсейване. Тази хипотеза може да се потвърди и от факта, че когато възрастните са концентрирани върху дадено нещо, те също мигат по-малко, пише puls.bg.

Мигането се осъществява за премахване на замърсявания и остатъци от повърхността на роговицата, но също и за равномерно разпределяне на сълзите. Тъй като очите на бебетата са по-добре защитени и с по-малки отвори, те мигат по-малко. Освен това през по-голямата част от времето те прекарват в сън. С това може да се обясни защо бебетата мигат по-малко пъти.

Любопитно е, че жените мигат почти 2 пъти повече от мъжете. При мигането само с едно око, се движат над 200 мускула. Освен това, когато се мига, очите се затварят за около 0,3 сек.