Раман Шакла умира от инфаркт по-рано тази година. След смъртта му, неговия брат отива в дома му и остава шокиран от това, което вижда. Оказва се че той не може да влезе през вратата, заради "съкровищата" с които починалият е запълнил дома си.

Тристайният апартамент е дотолкова запълнен с вещи, буквално до тавана, че собственикът се наложило да се придвижва по малки пътечки от леглото до банята и кухнята.

Оказва се, че това дори не е всичко, Раман е наел още един апартамент, два гаража и две дузини кошове. Специалисти, подготвящи колекцията за продажба, преброяват над 60 000 вещи, които оценяват от 500 хиляди паунда до 4 милиона паунда.

В края на октомври всичко ще бъде предложено на търг, където необходимите лотове ще бъдат поне 3000 съобщава "Дейли мейл".

Служители, наети от аукционната компания, заявяват, че не са виждали нищо подобно. Отнема им шест седмици и над 180 часа, за да изпразнят помещенията.

В колекцията намират място близо 6000 комикса, над 4000 ценни книги, 3000 сета за занимания по химия, нови камери, 12 ценни китари от миналия век всяка от които може да се продаде до 10 000 паунда.

Има също и ценни руски и американски картички, посветени на космическата надпревара, плакати от 80-те, множество модели на кораби и самолети за сглобяване, както и много бижута.

Всичко това е събрано за близо 18 години. Работещият като компютърен специалист Раман Шакла планирал да продаде всичко след пенсионирането си.

Почти всеки петък от 2002 година, пред дома му пристигал бус на пощенска компания, от който разтоварвали новите покупки. Повечето от вещите дори не са разопаковани и на служители на аукционната компания, отнело доста време да видят какво има под опаковките.

Тери Уоодкок, от Unique Auctions, Линкълн казва: "В колекцията има качествени вещи, не са купувани боклуци. Събраното е отвъд представите ни..."

Първоначално братът на починалия имал намерение да изхвърли всичко на сметището, но се разубедил. Никой, няма представа от къде мъжът е намирал средства за тези огромни покупки.

Повечето от вещите са купени през интернет, но Раман Шакла е посещавал аукциони и конференции, на които също е пазарувал.