Има живот след смъртта, но това се случва буквално, т.е. на физическо ниво. Именно това доказва екип от учени от Медицинския център Лангън в Ню Йорк.

Според тяхната теза мозъкът продължава да живее няколко часа след сърцето. Или иначе казано – обявеният за мъртъв е в състояние да чува и разбира какво се случва наоколо, но тялото му вече е напълно отказало и няма как да реагира.

Отдавна се знае, че мозъкът работи след сърцето, но досега се считаше, че това е само за около 10 минути. Професор Парния обаче твърди, че времето е много по-голямо и не само това, но и че съзнанието на умиращия е здраво.

На въпрос дали, щом мозъкът функционира часове след сърцето, има шанс умиращият да бъде спасен от смъртта, докторът отговаря отрицателно, тъй като всички останали органи са вече спрели и дори мозъкът да бъде по някакъв начин изкуствено запазен, то човекът ще бъде обречен да остане в кома, от която събуждане няма, и да се мъчи.

И ако си мислите, че щом мозъкът работи след смъртта и човек осъзнава какво му се случва, значи същото може да го сполети и в гроба, то това е невъзможно, твърдят учените.

По техните данни няма как мозъкът да оцелее 24 часа, колкото е задължителното време от настъпването на смъртта до погребението. “Оцеляването” става от 5 до 8 часа.

Кошмарното обаче на изследването на американските учени е, че има едни часове, в които ти осъзнаваш напълно, че умираш и че ще умреш, но нищо не можеш да направиш. На практика се чувстваш като затворник, осъден на смърт, зад решетките на собственото си тяло.

Източник: topactualno