Всички наричат Пелин Йоздемир "Рапунцел" и тя харесва прякора. 12-годишното момиче, което живее в град Измир, влезе в Детската книга на рекордите на Гинес с косата си с дължина 1,52 метра по-рано този месец.

Шестокласничката се радва на вниманието, което получава, където и да отиде, а хората се стичат, за да правят снимки с младото момиче, пише в. Сабах“.

"Родителите ми не искаха да си подстригвам косата, когато бях малко дете и после, когато пораснах, и аз реших да не го правя ", каза тя. „Рапунцел“ настоява, че не е използвала никакви вещества за допълнителен растеж на косата си. Единственият проблем с дългата коса е "чакането". Майката на Йоздемир се грижи за нейната коса след всяка баня. "Отнема около два часа, за да изсъхне и да се среши. Майка ми го прави, докато гледам филм. Става скучно на моменти, но не е голяма работа", каза тя пред Анадолската агенция.

Друго препятствие с дългата коса е „спъване в нея“. Йоздемир казва, че я носи пусната само при специални случаи като партита и винаги вдигната нагоре в нормални дни. Тя беше отхвърлена от рекордите на Гинес, тъй като й липсваха други атрибути като възраст, но успя да си осигури сертификат за рекорда при децата. "Счупих предишния рекорд, който беше 84 сантиметра", посочи тя. В момента Ниланши Пател, 16-годишно индийско момиче, държи рекорда за най-дълга коса на тийнейджър с къдрици с дължина 170 сантиметра.