В продължение на няколко века династията Хабсбург е била една от управляващите благороднически семейства в Европа. И в продължение на почти всички тези векове нейните представители са се отличавали с характерна и незаличима черта - известната стърчаща долна устна на Хабсбургите. Историците отдавна са решили, че това е следствие от често сключвани бракове между няколко поколения роднини. Но сега хипотезата беше потвърдена с научни методи.

Екип от изследователи, ръководен от Роман Вилас от университета в Сантяго де Компостела, проучи общо 66 портрета на династията Хабсбург, които са в най-известните музеи и които са публично достъпни в мрежата. Резултатите бяха представени в уеб ресурса Annals of Human Biology.

Исторически е потвърдено, че в името на запазването на властта в династията Хабсбурги са сключвани бракове между близки роднини в продължение на повече от 200 години. Всичко завършва доста тъжно: испанският клон на Хабсбургите просто се изражда. Психически и физически обремененият испански крал Карл II (Карлос II) не само не можеше да управлява държавата, но и да има деца. 

Карлос е бил толкова "дефектен", че му дали прякора - Ел Хечисадо, което означава "Омагьосан" или "Обсебен". Поради многобройните бракове между испанските и австрийските клонове на Хабсбургите, злополучният Карл се родил така, сякаш е резултат от сношение между брат и сестра. Списъкът с неговите заболявания е малка медицинска енциклопедия.

Първо, лицевите хирурзи анализираха главите на 15 члена на семейство Хабсбурги, като класифицираха въз основа на рейтинговата скала различни характеристики на деформации за всеки портретен образ на членовете на това семейство.

Единствената дъщеря и наследница на херцог Карл Смелият, Мария Бургундска, която през 1477 г. се омъжва за сина на Светия римски император Фридрих III Максимилиан Хабсбургски, няма изпъкналата долна устна на Хабсбургите и други промени на черепа. Това не е изненадващо, по кръв тя не е принадлежала към Хабсбургите.

Най-фрапиращите проявления на характерната за Хабсбург долна устна, за разлика от Карл II, се откриват у съпруга на Мария, австрийския ерцгерцог и германския крал Максимилиан I, дъщеря му Маргарита Австрийска (Маргарете фон Естеррейх, 1480-1530) и племенника му Карл I от Испания. Според учените различните форми на долната устна на Хабсбург и съпътстващите ги промени са имали общ генетичен характер, който вероятно е възникнал при императора на Свещената Римска империя Максимилиан I.

Именно с него започна обединението на австрийските земи под скиптъра на Хабсбургите. При него започна физическата и психическата деградация на наследниците. По ирония на съдбата самият Макс бил интелигентен и добре образован човек. Не изпъкналата долна устна в крайна сметка съсипва испанския клон на Хабсбургите, а тяхната неумолима страст към властта и натрупването на богатство.

Снимки: oursociety.ru

Източник: ntv.ru, превод и редакция Glas.bg