По примера на исландците, сега швейцарците организираха символично погребение на стопил се ледник, предаде Франс прес.

Заради глобалното затопляне ледникът Пицол, един от най-изучаваните от експертите, буквално се е изпарил.

Днес швейцарците провеждат в "негова памет" планинско погребално шествие. То бе организирано в навечерието на специалната среща на върха в ООН, посветена на климата, на която ще участват лидери на десетки страни, призвани да увеличат ангажиментите си за ограничаване на затоплянето на планетата до 1,5 или 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната ера.

В Швейцария Пицол до такава степен е изгубил субстанцията си, че от научна гледна точка вече не е възприеман за ледник, обяснява за Франс прес Алесандра Деджакомини от Швейцарската асоциация за защита на климата - неправителствената организация, която организира символичното погребение днес.

Погребалното шествие продължава около два часа, а участниците в него носят траурни одежди. Шествието свършва в подножието на този бивш ледник, разположен на около 2700 метра надморска височина близо до Австрия и Лихтенщайн. На мястото участниците в шествието поставиха венец.

На 18 август в Исландия се състоя траурно шествие в памет на Окьокюл, първият ледник на острова, който е изгубил ледниковия си статут.

Според учените от 1850 г. досега над 500 ледници в Швейцария са напълно изчезнали, от които само 50 са имали име. Така че Пицол не е първият изчезнал ледник, но учените го смятат за първия добре изучен от тях швейцарски ледник в процес на изчезване. Специалистите казват, че от 2006 г. Пицол е изгубил около 80 до 90% от обема си. Оцелели са около 26 000 квадратни метра, което е по-малко от четири футболни игрища.

Експертите предупреждават, че по примера на Пицол около 4000 аплийски ледници, доставящи също вода на милиони хора на планетата, може да се стопят с повече от 90% до края на века, ако не бъде направено нищо за намаляване на парниковите емисии, отговорни за климатичните промени. Според изследване на Федералното политехническо училище в Цюрих каквито и да са положените усилия за намаляване на тези емисии, Алпите ще изгубят най-малко половината от ледниците си.