Сините очи не са в действителност сините

 
В очите ни няма син пигмент. Мнозинството от човешката раса получава кафивия цвят на очите си от меланина - пигмент, който е отговорен и за цвета на кожата ни. Но когато става въпрос за синия цвят на очите, той се получава като резултат от отразяване на светлина. Същия механизъм, е причината небето и океана да ни изглеждат сини.


Сменят нюансите си

 


Очите със син цвят, имат различен оттенък в зависимост от слънчевата светлина. Това се получава, заради механизма на създаване на цвета, за който вече стана въпрос. Когато в окото се различава различна по сила светлина, то отразява различен нюанс на синьото. Съществува възможност , при която цвета може леко да избледнее, или да стане по наситен в зависимост от използвания грим.

Всички синеоки имат общ прародител

 


Екип от учени от университета в Копенхаген, откриват че всички имащи сини очи, вероятно са свързани. Някъде във времевия отрязък от шест до десет хиляди години в миналото, всички наши предци са имали кафяви очи. По неустановена причина, генът контролиращ нивото на меланин мутира. Това лимитира производството на веществото в тялото и води до "поява" на синия цвят очи. Всички синеоки имат "ключ" на същото място в своето ДНК.

Лазурния цвят е рядък


Мнозинството от жителите на Земята са с тъмен цвят на очите от 50% до 70%. Със син оттенък може да се похвалят значително по-малък процент - от 8% до 10%, по данни на World Atlas.Мнозинството от късметлиите живее в Европа, като най-много от жителите на Финландия са синеоки.


Много бебета се раждат със сини очи, впоследствие погледът им потъмнява

 

Веднага след раждането, не може да се каже с точност какъв ще бъде цвета на очите на бебето. Причината е че, новородените нямат меланин в ириса си. Едва на шест месечна възраст, се определят нивата на веществото, което води до определяне на цвета - черен, кафяв, зелен, пъстър или син.


Светлооките са по-чувствителни към светлината


Ако имате сини, сиви или пъстри очи, трябва да внимавате в летните дни. Специалистите смятат, че пората със светли очи имат по-голяма чувствителност спрямо слънчевите лъчи. Това се дължи на по малкото абсорбиращ светлината пигмент, който се съдържа в ириса и води до вреда за роговицата.

Неочаквано предимство


Изследовател от университета в Питсбърг, изследва 58 бременни и открива интересна закономерност. Жените със светли очи - сини или зелени са изпитали по малко болка при раждането. За учения съществува пряка връзка от пигментацията на погледа и толерантността към болка.

Превод: Glas.bg