Американски учени успокоиха всички, наблягащи на секса заради призивите да си стоим у дома, че коронавирусът не се предава по полов път, но техни британски колеги предупредиха, че целувките може да са рискови.

Учени от университета на Юта не установиха следи от новия кронавирус в тестисите и семенната течност. Изследването им е малко, но според тях е обещаващо и важно, съобщи в. "Мирър".

"Ако болест като Ковид-19 се предава по полов път, това щеше да има големи последици за дългосрочното репродуктивно здраве" - каза д-р Джеймс Хоталинг от екипа.

За изследването учените са събрали проби семенна течност от 34 китайци месец след диагнозата им за Ковид-19. Лабораторните тестове не са открили новия коронавирус в нито една от пробите, а генетичният анализ показал, че никак не е вероятно той да навлезе в тестисите.

Въпреки резултатите специалистите отбелязват, че това може да не е вярно за много тежко болните от Ковид-19, защото при по-голямо вирусно натоварване може да се инфектира и семенът. Отговор за това още няма.

Макар и Ковид-19 да не се разпространява по полов път, това може да стане с целувка. Британският лекар д-р Симран Дио призова сънародниците си да не се целуват и да не споделят храна и напитки, пише "24 часа".

"Състояния като коронавируса се разпространяват с водни капки и със секрети от носа и устата, ако съдържат вируса. Затова целувките, ръкостискането, споделянето на храна и напитки създават по-голям риск от предаване на заразата, изтъкна тя.