Пилот на китайска авиокомпания получи доживотна забрана да лети, заради нещо недопустимо, което направил по време на полет.

До наказанието на пилота се стигнало, след като от авиокомпания Air Guilin установили, че е пуснал жена в пилотската кабина по време на търговски полет преди около 10 месеца, съобщава китайската телевизия bbrtv.

Наказани са били и останалите членове на екипажа, защото не са съобщили за нарушението, около което се води разследване, съобщават от пресслужбата на компанията, която е дъщерна на националния авиопревозвач Hainan Airlines.

Наказание са били още и генералният мениджър на компанията и други четирима висши ръководители.

Скандалът избухна, след като в неделя известен блогър публикува в китайската социална мрежа Weibo две снимки.

От тях става ясно, че пилотът е пуснал приятелката си в кабината по време на полета и ѝ е позволил да седне на неговото място. Младата жена, облечена в кафяво палто, прави жест с ръка и е видимо доволна от оказаното ѝ внимание.

Уволниха пилот вършил нещо забранено в самолета по време на полет

 

„Супер благодарна съм на капитана. Наистина съм толкова щастлива“, написа тя в социалните мрежи.

На втората снимка се вижда картонена чаша за кафе в кабината. Постът вече е изтрит от мрежата.

Уволниха пилот вършил нещо забранено в самолета по време на полет

 

Блогърът, забелязал снимките, критикува поведението на пилота. „Не мога да повярвам, че такива неща като да пускаш случайни пътници на капитанското място по време на полет се случват в гражданската авиация на Китай“, написа той.

Air Guilin потвърди, че случката е станала на борда на полет GT1011 от Гуилин до Янджоу по-рано тази година, пише Факти.бг.

Пътничката е студентка в Колежа по туризъм в Гуилин и е приятелка на пилота.

Уволниха пилот вършил нещо забранено в самолета по време на полет

В свое изявление в понеделник от авиокомпанията се зарекоха, че ще си вземат сериозни поуки от случилото се и ще подобрят значително управлението.

Според изтекъл документ, компанията е отнела лиценза на пилота и му е забранила да пилотира доживот.

Помощник-пилотите, една стюардеса и един охранител имат забрана да летят една година. Шефът на авиокомпанията е получил сериозно предупреждение и глоба в размер на три месечни заплати. Генералният мениджър е понижен и също глобен с три заплати.