Днес отбелязваме 120 години от тръгването на първия трамвай тръгнал по софийските улици. На 14 януари в 10:00 часа тръгва малката мотриса с №13. Тя тръгва от Централна ЖП гара по "Граф Игнатиев" с обръщало при днешния площад "Славейков". Най-дългата трамвайна линия тогава е до Княжево и софиянци пътуват по нея, като си носят храна за излет в планината.

Към онзи момент в  София са внесени от Белгия първите 25 трамваи. Нашата столица се нарежда след останалите европейски столици като Париж -1878, Лондон - 1878, Лисабон - 1878, Берлин - 1882, Прага - 1895.

Днес по улиците на София всеки ден се движат над 800 градски автобуса, трамвая, тролея и метровлака.

Кметът на София честити празника на всички настоящи и бивши служители на общинските транспортни дружества. “Бъдете здрави и работете с внимание и грижа за пътуващите!“ – поже им още тя.

“За няколко години подменихме с нови 90% от автобусите.  Пуснахме първите 35 електробуса и очакваме още 85. Тази година ще завършим 100% обновяването на тролеите с новите 30, чийто доставки очакваме през лятото. На финала е процедурата за закупуване на още 25 трамвая, които добавяме към 38-е нови, които купихме в последните години.“ – допълни Йорданка Фандъкова.

Заместник-кметът по транспорта на Столична община Кристиян Кръстев също поздрави с празника всички работещи в градския транспорт и всички софиянци.

Снимки: “Етюд-и-те на София“ и “Стара София“