Заразата с коронавирус следва установена цикличност - на всеки 100 години човечеството е връхлитано от унищожителни епидемии и пандемии. От лептоспироза умират индианците в Северна Америка, изчезват цели племена.

Има теория, че пандемия се появява на всеки 100 години и цикличността е спазвана в цялата история на човечеството. Но по разбираеми причини, до днешно време не са достигнали данни за всички болестни епидемии и пандемии.

1320 година. Чума. Черната смърт се разпространява в Китай и Централна Азия, а в следващите години прониква в Близкия Изток, Египет и Европа. До 1352 г. от нея загиват 25 милиона души.

1520 година. Епидемия от вариола (едра шарка) погубва милиони хора и унищожава ацтеките на територията на Северна Америка. Заразата е пренесена от европейците.

1620 година. Лептоспироза (заешка треска). Предава се на човека от заразени животни. До 1620 година от болестта умират десетки хиляди индианци на територията на Северна Америка.

1720  година. Епидемия от бубонна чума в Марсилия и няколко града в Прованс отнема живота на 100 хиляди души.

1820 година. Пандемия от холера. Тръгва от Индия, след това обхваща Азорските острови,  Южна Америка и Европа и отнема живота на милиони хора, сред които 6 милиона индийци.

1920 година. Пандемия от испански грип. От 1918 до 1920 година около 550 милиона души от населението на света са заразени с испански грип. Загиват около между 50 и 100 милиона. В някои страни обществени институции, като съдилища, училища, църкви, театри и кина са затворени за цяла година, а на някои места е въведен и военен режим.

2020  година. Пандемия от коронавирус- COVID-19.

Цикличността в появата на пандемиите и появилият се сякаш от нищото вирус Ковид-19 заостри вниманието на експерти в търсене и на други предупредителни знаци  за пандемията от 2020 г.

През 1981 г. известният автор на хорор романи Дийн Кунц пуска романа си „Очите на тъмнината”, пише mejdu-redovete.com. Сюжетът е свързан с появата на вируса Ухан-400 и авторът описва действието в първо лице, като пряк участник в събитията.  В романа той е  част от тайна програма за създаване на биологични оръжия именно в Ухан, откъдето тръгна световната зараза. И където днес се намира единственият в Китай Институт по вирусология, ориентиран към създаване на бъдещи модели вируси и лечението им. Само че този институт работи от 3 години, а Кунц пише за него преди близо 40 години.

В романа вирусът Ухан-400 е представен като перфектното биологично оръжие, защото се предава само от човек на човек, не засяга животните, не издържа дълго извън човешкото тяло, и затова не се налагат интензивни мерки по обеззаразяване на обществената среда, след като населението вече е унищожено.

Пандемията от Ковид-19  е предречена и в романа на Силвия Браун-медиум и консултант на ФБР по безследни изчезвания и убийства. Книгата „Край на дните за 2008 г.” излиза от печат през 2008 г., и в нея авторката пише:

„През 2020 г. ще ходим с хирургически маски и гумени ръкавици заради епидемия от тежка болест, подобна на пневмония“. На страница 210 тя уточнява, че заразата „ще атакува бронхиалните канали и ще се опъва на всякакъв вид лечение“ и ще предизвика „абсолютна паника“.

В същото време авторката прогнозира, че заразата ще изчезне също така изневиделица, както се е появила, и то със същата скорост „до лятото“. Но ще върне отново след 10 години и след това ще изчезне напълно.

Браун умира през 2013 година.

Снимка: socbg.com