Ако твърде често поставяш на изпитание търпението, то се превръща в гняв…

Колко време е необходимо, за да се изчерпа търпението ви, ако чакате на светофар, на опашка или пък пред компютър, който не отваря желаната страница?

Според проучване, цитирано от италианското издание "Блиц куотидиано", прагът на търпението на изнервения от ежедневието съвременник е доста нисък.

Ако например сме пред компютъра и до 16 секунди не се отвори желаната от нас страница в интернет, сме на ръба на силно изнервяне.

Много рискови за нервите ни ситуации се разиграват непрекъснато и на светофара. Там капката на търпението ни прелива на 25-ата секунда.

Представете си, че чакате на опашка от коли, но не на граничния пункт Маказа, където българинът вече е обръгнал да виси с часове в името на малко разтуха по гръцките плажове. Социолозите са изчислили, че на западния шофьор са му необходими 30 секунди в задръстване на магистралата, за да бъде докаран до ръба на истерия, виждайки, че съседната колона коли се движи по-бързо.

Търпението е нещо, което почти липсва и в ситуации, когато трябва да се чака пристигането на "Бърза помощ" или на пожарникарите. Колкото и да бързат, винаги ни се струва, че пристигат бавно, затова сме готови да се разкрещим и протестираме, когато видим най-после, че идват.

Висенето пред лентата за багаж на летището в очакване на куфара също си има своите граници. Ако не видим до 13-ата минута как куфарите започват да излизат един по един, търпението ни е на прага си.

Сядането на масата в ресторанта също крие много опасности за нервите ни. Ако келнерът не дойде до осмата минута, сме готови да избухнем или да си тръгнем. Ако пък след това не ни донесе нещо за слагане в устата до 14-ата минута, сме готови за скандал.

А какво да кажем за любовта? Търпението е добродетел, но колко от нас са готови да чакат днес, утре, другиден, за да се случи нещо с човека, с когото се надяваме да се случи? Според социолозите в много случаи връзката с любимия човек приключва не защото свършва любовта, а търпението ни. Много често просто нямаме повече нерви да чакаме, надявайки се, че нещата ще се променят, и прекъсваме връзката с обичания човек.