Със сигурност малцина са чували за такова мистериозно място като крива гора.

На пръв поглед може да изглежда като просто образно изражение. Всъщност обаче, в Полша, близо до град Грифино, има уникална и единствена по рода си крива гора.

Това явление може смело да се припише на големи тайни, тъй като учените все още не са отговорили на въпроса как дърветата са решили да растат по такъв необикновен начин.

И така, нека разгледаме интересните факти за това мистериозно място.

Кривата гора е засадена в началото на 1930 г. Площта на резервата е някъде 1 хектар. Разбира се, тя е защитена от държавата, тъй като е паметник на природата. Извити дървета около 400 броя. Всичко това са борове. Гледката е наистина необикновена. На височина около 25-30 сантиметра от земята, стъблото на дървото изведнъж се огъва към север, а след това плавно се връща във вертикалното си положение.

Всички дървета в кривата гора са почти еднакви. Влизането на тази територия се осъществява само със специални пропуски. Сечта и всяко друго увреждане се наказва по специален закон.

Някои от посетителите на причудливата гора твърдят, че докато са били вътре не са чули никакви звуци от птици, или пък насекоми.

Височината на дърветата също е нетрадиционна, те са с размер около 15 метра, значително под нормата за тази възраст.

Интересно е, че "пияната гора" е считана за произведение на човека, а не на природата. Учени твърдят, че през миналия век експериментатори са решили да отгледат готови мебелни продукти, според друга версия – корабни компоненти. Това предположение обаче е нелогично, защото обработката на равен дървен материал е много по-удобна от тази на криви трупи, опонират им други.

Някои пък смятат, че мистериозният завой на стъблата им е причинен от силни ветрове, по време на младостта на боровете.

Други им възразяват – случилото се е вследствие от действието на... насекоми. Като цяло има много версии за странната деформация на дърветата.

Тайната на феномена се допълва успешно и от факта, че близкото село Грифино, което е било дом на онези, които някога са знаели какво се е случило с дърветата, е било почти напълно унищожено по време на Втората Световна Война. Загиналите хора са отнесли тайната със себе си в гроба.

Каквато и да е причината, гледката е изключително красива и интересна. Ако ще пътувате до Полша, не забравяйте да посетите феномена.