Храненето влияе до голяма степен на процеса на стареене на клетките, особено при хората над 40 години, установиха американски експерти след редица изследвания.

След определена възраст отслабваме по-трудно, а някои имат болки в ставите. За да забавим процеса на стареене, трябва да премахнем определени храни от менюто си, настояват изследователите пред изданието "Medline Plus".

На първо място, специалистите не препоръчват да се пие разтворимо кафе със сметана. Тази напитка съдържа натриев алумосиликат. Установено е, че веществото причинява дразнене на кожата, очите и дихателните пътищ. В допълнение, това кафе съдържа в повечето случаи хидрогенирано растително масло, което повишава нивото на наситените мазнини в кръвта, което е вредно за сърцето.

Хората над 40 също са застрашени, ако имат навика да пият газирани напитки, което може да причини сърдечни заболявания. Тези нездравословни напитки увеличават и риска от подагра с цели 75%.

Друг враг на младостта са диетичните барове, които съдържат много ненужни съставки, например палмово масло и изкуствени подсладители. И поради високото съдържание на глюкоза, трябва да забравите за плодовия сок. Глюкозата е един от факторите за образуване на коремни мазнини, "виновник" на метаболитните заболявания.

Можете да прочистите тялото от токсини с помощта на моркови. Те съдържат голямо количество витамини и минерали и имат положителен ефект върху общото състояние на организма. Ако можете, направете си салата от моркови два часа преди лягане, съветват експертите.