Случва се на всеки! Случайно или от любопитство да погледнете през прозореца към съседите, когато правят барбекю, или просто да гледате как играят с децата. Но разрешено ли е това?

По принцип наблюдението на съседите не е забранено. Всичко обаче зависи от това как протича процесът на наблюдение. Например използването на различни технически средства - като бинокъл - може да се счита за нарушение на личните права на съседите и да доведе до правни последици. Особено, ако наблюдението се извършва например от дърво.

Снимките и видеото са забранени

Незаконното заснемане е не само намеса в неприкосновеността на личния живот, но и нарушава закона за защита на личните данни. Като цяло умишленото, многократно или постоянно наблюдение на съседите представлява наказателно преследване и предвижда наказание под формата на лишаване от свобода.

Съседите могат да предявяват претенции

Съседи, които забележат, че ги наблюдавате, могат да предявят граждански искове по отношение на нарушаване на личните права. Подобни оплаквания обаче са доста сложни. Засегнатата страна трябва да събере сериозни доказателства за нарушение на личните права - например записи на свидетели или показания.

Ако питате нас, най-добре станете приятели с комшиите - така хем ще ви канят на гости и ще виждате всичко на длан, хем ще научите и най-тъмните им тайни. Българинът обича да споделя...

Снимка: express.de