Лятото е сезон, в който много жени експериментират с косата си. Освен смяната на цвета и дължината, някои пробват една неостаряваща прическа за този сезон – плитките. Те могат да бъдат направени в най-различни варианти, но тези с цветна прежда или изкуствена коса, са най-актуални през последните години. 

Обикновено, отивайки на морето, всяка от нас може да си направи френски плитки или рибена кост, в които има цветни нишки. Те са по-обемни и не чак толкова издръжливи като дребните на цяла коса, но същевременно са много по-атрактивни и харесвани. 

Така наречените афроплитки, които бяха истински хит през 90-те, все още се търсят, но за тях се изисква много повече време и търпение. А и при тях косата се дърпа изключително много, особено в случаите, когато тя се сплита доста стегнато и на нея се захващат вече готовите плитки от изкуствена коса. 

Ако ви предстои морска почивка или искате да бъдете по-различни, отивайки на някое клубно парти, можете сами да си сплетете косата, като добавите няколко пласта канекалон. Изкуствената коса ще ви придаде съвсем различен вид на прическата, при това ще я направите на по-обемни плитки сами, заставайки пред увеличително огледало. 

Какво представлява канекалонът и как да го използвате за плитки? 

Той е мека изкуствена коса, състояща се от синтетични влакна, която се продава в най-различни разцветки. Тя се реши лесно с гребена и не се накъсва. Може да се използва за ситни плитки или вплитане в по-обемни такива. 

Канекалон в различни дължини, обем и цветове може да откриете в специализираните магазини за фризьорство и козметика за коса. Освен това, в по-големите обекти за прежда, също има изкуствена коса или различни синтетични прежди, които ще ви свършат работа. 

Ако имате по-къса коса, но искате обемни плитки с цветна основа, ви трябва един по-дебел пласт прежда/канекалон. Разделяте косата на път и връзвате с малко ластиче съвсем малко в началото, след което с малко шило (ще откриете такова във всяко магазинче за 1 лев) промушвате  цветната прежда в средата. Така постепенно заплитате назад, като прибавяте по малко коса.  

При по-къса коса може да ползвате по-дълга прежда и така да направите по-голяма плитка, чийто край е само от изкуствения материал. Ако желаете, може да си направите по едно рогче от ляво и отдясно (както е показано във видеото). 

В случай, че косата ви е дълга, просто я преплитате с преждата. Така може да стоите 2-3 дни, като след това се разплетете и използвате кичурите отново. Голяма част от тях могат да се мокрят и перат в студена вода. 

Розовото, лилавото и някои искрящи нюанси на жълто и зелено, са най-търсени за по-дебелите плитки. Ако сте по-сръчни, може да си отрежете прежда от различни цветове и да сменяте плитките си през няколко дни.