Християнство и ислям. В съвременния свят се приема, че основният културен сблъсък е именно между тези две религии. Оказва, че те си приличат много повече, от колкото се различават, затова често изследванията върху исляма се концентрират върху разликите му с християнството, след като приликите са много повече.

Догматично разликите са най-големи, което се дължи на една особеност на двете религии – стремежът им да регулират в екстремни степени живота. И в християнството, и в исляма изобилстват какви ли не абсурдни правила, норми, догми, препоръки, предписания и свидетелства. Естествено е, когато едните твърдят, че вино трябва да се носи не на гърба, а отпред, а другите твърдят обратното, да същестува схващаето, че разликите са сериозни.

Сериозни са всъщност приликите – и в двете религии има предписания за това, кое е правилно и кое не. Как се прави и как не.

Дори на това догматично ниво, приликите са изумителни – и в исляма битуват Гавраил (Джибраил), Исус (Аиса), Мария (Мириам), Авраам, Ибрис (Сатана), Адам и Ева. И двете имат своя свещенна книга, постят, молят се в храмове – доста сходни на външен вид, имат същите пророци, цели пасажи от Библията и Корана се припокриват почти напълно.

Твърди се, че Коранът е следствие на Библията, именно за това дори имената съвпадат.

Ето и основните разлики:

1. Ислямът учи за един Бог и отхвърля Троицата, а християнството твърди, че има един Бог в три лица (Отец, Син и Свети Дух).

2. Ислямът смята Иисус за пророк като Ной, Авраам, Мойсей, Мохаммед. Отрича Неговата Божественост и по ранно съществуване, докато за християните Исус е Христос, Божият Син, който е съществувал преди да се роди.

3. Според исляма, спасението е чрез дела. Мюсюлманинът може да бъде опростен като се покае за греха, а за християните спасението е по благодат, чрез покорна вяра.

4. Християнството вярва във възкресението на мъртвите, раят е за верните, където ги очакват красиви девици. Адът е за невярващите с вечно мъчение. Ислямът от своя страна, вярва, че ще има ново небе и нова земя за записаните в книгата на Агнето.

5. Основните книги в исляма са Тора, Забур, Инджил и Коран, като Коранът е последното откровение на Божието Слово. При християните Старият и Новият завет съдържат откровението на Божието Слово.

6. 5 пъти дневно са молитвите в исляма, пост - по време на месец Рамадан; поклонение - в Мека, веднъж през живота. Християнството призовава за усърдна молитва, но без строго определено време, набляга на уединението и духовния аспект.

7. Ислямът позволява войната и отмъщението, а обратно – християнството забранява войната и отмъщението.

8. Ислямът забранява алкохол, хазарт и ядене на свинско. Позволява да имаш 4 жени, с които може да се разведеш и ожениш повторно. Тотална разлика за християните - забранява делата на плътта. Поучава в моногамност, развод, но само при прелюбодейство.

9. Мъжете имат повече права от жените в исляма. Жените не присъстват на публични молитви в джамията. Съпругът може да накаже съпругата си като я лиши от дължимото и ако е необходимо да я бие. При християните, мъжете и жените са сънаследници на благодатта. Мъжът има отношение на нежност и разбиране към съпругата.