Pantone обяви, че „Цвят на годината 2020“ е класическо синьо - нюанс, напомнящ небето привечер.

"Това е цвят, който предвижда какво ще се случи по-нататък", каза Лори Пресман, вицепрезидент на Института за цветове Pantone, който избира ежегодно цвета на годината.

Според експертите тази нюанс предлага успокоение, увереност и връзка, които хората може би търсят в несигурна глобална среда.

Pantone определя цвят на годината вече повече от две десетилетия. През 1963 г. компанията създава Pantone Matching System - собствена система, използвана в различни индустрии като печат, графичен дизайн и моден дизайн, за управление на цветовете.

Всяка година цветът се определя чрез дълъг и обмислен процес, който отчита тенденциите в начина на живот и индустрията, каза Пресман.

"Обикновено тенденциите, които виждаме в цвета, отразяват големи макротенденции, които се случват в културата", обясни тя, цитирана от economic.bg. Цветните влияния могат да дойдат от изкуство, предстоящи медии, филми, начин на живот, социално-икономически и политически условия, пътувания и дестинации, нови технологии - наистина всичко.