Съдебните заседатели във Филаделфия постановиха американската компания "Johnson&Johnson" да изплати обезщетение от 8 млрд. долара на жител на Мериленд.

Мъжът завел дело срещу компанията поради факта, че тя не е предупредила клиентите за страничните ефекти и рисковете от използването на антипсихотичното лекарство Риспердал, съобщава "Уолстрийт Джърнал".

Според изданието, Никълъс Мъри твърди, че в детска възраст, от 2003 г. до 2008 г., той е приемал лекарството, предназначено за лечение на шизофрения и биполярно разстройство, но то е показало страничен ефект - увеличаване на тъканите на млечните жлези.

Така мъжът се оказал с пораснали гърди, придали му изцяло женски образ. Според ищеца компанията е била запозната с рисковете, но не е уведомила правилно лекарите, предписващи лекарството.

През 2015 г. съдът постанови първата присъда по това дело, като изиска компанията да плати 1,75 млн. долара обезщетение, но по-късно сумата беше намалена до 680 000 долара. Ищецът обаче обжалва и сега ще получи 8 милиарда с новото решение.

Представители на компанията заявиха, че ще оспорят решението на съда за "отмяна на тази неоснователна присъда".

Спорпед "Johnson&Johnson" сумата е "абсолютно несъизмерима" с първоначалното изплащане на обезщетение от 680 000 долара и изрази увереност, че присъдата ще бъде отменена.