През 2021 г. в Хамбург ще отвори врати луксозен хотел. На пръв поглед нищо интересно. Въпросният комплекс, обаче ще бъде разположен в бивш … нацистки бункер. Архитектурата на 5-етажната постройка, под формата на пирамида, е на испанското бюро NH Hotel Group. Един от най-привлекателните елементи ще бъде градината на покрива, от която ще се разкрива панорамна гледка към концертната зала Elbphilharmonie. Цялата сграда ще бъде опасана от богато озеленен път.

Бункерът, известен като Flakturm IV Hochbunker (високия бункер), е бил един от най-големите в Хамбург. Построен от военнопленници през 1942 г. само за 300 дни. Основната му цел е била да защитава населението от въздушни атаки. Сградата е била с капацитет да приюти 18 000 души, но по време на въздушните бомбардировки през 1943 г. в него са се укрили 25 000 души.

Бункерът е направен с много широк вход, за да могат майки с детски колички да влизат безпрепятствено в него. Дебелината на стените достига до 3.5 метра. Вътре помещението е 75 дълго и 35 метра високо.

След войната властите са планирали да разрушат бункера, но бункерът е оцелял и се е превърнал в една от забележителностите на града. Тук често свирят музиканти, на територията му има няколко нощни клуба, а също така и кът за художници и музиканти.