Едри костури са господарите на блатото в Дуранкулак в горещите дни напоследък. Хищниците веднага атакуват всички видове червеи и не оставят шанс да се хване мирна риба.

Особено ги настървяват огромните черни блатни твари, които веднага биват скъсявани от 30 на 15 см.

Блатните червеи са основна храна на всички риби - ядат ги от дребосъците до огромните сомове. Атакуват ги дребните щуки и досега само бялата риба тук ги подминава. За нея деликатес си остава гроздът от торни червеи.  

Тях пък не ги пипа изобщо местният лин, който също е приспособен към блатните твари.

Всички видове риби  в блатото стават активни след 15 август. 

Те се хранят най-яростно около 9 септември и при захлаждане след 15-и изчезват до следващото лято, защото блатото е плитко.

За поредна година от 10 лета насам легендарната местна каракуда, която живее в изворните води на Дуранкулак и е най-вкусната у нас, я няма. Методичното изтребване от бракониери доведе до немислимо изчезване.

Принос за това имат и местни бизнесмени, които донесоха щуки от Шабленското езеро и резултатът е налице. Те са причината да ги няма и килограмовите линове, които се бяха завъдили от хайвера на птиците.

Легендарният див продълговат дуранкулашки шаран вече е напълно изчезнал.

От неговото семе има тук-там по някоя риба в частните язовири, тъй като навремето собствениците им плащаха по 50 лева за уловена шаранска майка от блатото.

Шаранът бе избит с ток от руски военен уред, който се пускаше между шаварите. Битката с бракониерите в Дуранкулак е една от най-рекламираните в демократичните години, но това не попречи на пълния провал.

Снимка: Иван Петков показва лятна щука 

Неочаквани линове изскочиха на Негован

Неочаквана слука на линове намериха кумът и кръстникът Павлин и Иван Петкови от Красна поляна.

Двамата педагози отишли да търсят щука на Негован, когато ги атакували блатните пъстърви. Неизвестните досега на този водоем риби били по 400 грама.

Кълвели на грозд от бял червей. Както е известно, линът в старите корита на Янтра край Полски Тръмбеш пипа само на царевица от консерва. На Дуранкулак пък не признава друга стръв освен огромните блатни червеи, съобщава в. 24 часа. Те се слагат по 2 кръстосано на кука 5-6-и номер и едва тогава линовете проявяват интерес.

Кълването обаче е мудно и търпеливо и рибите дълго си играят с налапания до половината червей, преди да го глътнат. Затова трябва да се внимава много с разхождащата се без потапяне плувка на по 20-30 метра, преди линът да бъде засечен.  

На Негован по традиция Петкови хванаха и традиционните си щуки, които явно са се активизирали от бурите и дъждовете. Интересно е, че щуката е ударила точно в 13,30 часа на обяд, което е характерно за минусовите температури през зимата.

Каракуди и скобари вадят на река Камчия, а край Ново село - 40-килограмов сом

Река Камчия става все по-дашна на различни видове риби в района на долночифлишкото село Венелин. Местните роми твърдят, че в няколкото вира преди устието има шарани, сомове и щуки и дори мряна.

Това лято най-масови са таранките, които легендата от Долни чифлик Тодор Тодоров хвана в местността Пода. Рибите имат поне половин кило, но трябва да знаеш къде са местата и да изсечеш храстите, обясни той. От страната към Варна излизат и сомчета по 2 кила на блатен червей, но предимно през нощта, добави бате Тодор.

На близкия до Цонево яз. “Елешница” също тръгнаха сомчета. Някои дори стигат 5 кг. Новото е, че уловите идват нощно време, и то на стръв пилешки дробчета.

Рибар от Ново село удари джакпот на кльонк. Той влезе с лодка и пусна на единична голяма кука попово прасе, което бе атакувано от големия хищник, след като бе раздразнен от вибрациине на кльонка.

Прасето се е мятало на 50 см над дъното. Иначе Дунав в момента не дава почти нищо. Реката се е оттеглила и е пълна с водорасли, оплака се професионален рибар от Русе, който развъжда риба в Родопите, а лятото е в Ново село. От седмица в мрежите му няма нито една по свястна риба.

Любител скоро се похвали, че уловил 30 уклейки на голямата река, което предизвика презрение у жителите на Ново село.