Противоречивият филм "Жокера" предизвика бурни реакции след премиерата му този уикенд. 

 
Зрителите заляха социалните мрежи с коментари за филма, в който Хоакин Финикс играе Артур Флек, лудият клоун, който по-късно се превръща в най-емблематичния злодей в света на комиксите, пише DailyMail. 

 
 „Току-що излязох от екранизация на Жокера. Твърде ужасяващо с всичко, което се случва и начинът, по който филмът дава светлина на  насилието и проблемите с психичното здраве", гласи коментар в туитър. 

Жокера поражда ожесточен спор - едни настояват да се спре екраницията заради убийствата, а други настояват за съчувствие към главния герой. 

Жертвите от Аврора, Колорадо - театралното клане, станало по време филма на Dark Knight Rises през 2012 г., призоваха компанията "Уорнър брадърс" да подкрепят инициативите за контрол на оръжията, студиото твърди, че вече го прави.

Театър в Хънтингтън Бийч, Калифорния, отмени две прожекции в четвъртък вечер, след като получи заплаха, съобщи полицията. Петъчните шоута се възобновиха по график. Изглежда, че не само отменените екранизации са проблем, хората, които са го видяли вече напълниха мрежите с протест срещу тематиката на екранизацията, пише "24 часа".


И Финикс, и режисьорът Тод Филипс защитиха филма, като актьорът заяви, че се доверява на публиката, че знае разликата между правилно и грешно.

Неотдавна Филипс разкри, че е изненадан от критиките към "Жокера", защото целта е да се внуши „реалните последици“ от насилието, което не се среща често в анимационни филми и телевизионни предавания.

48-годишният режисьор разкри по време на филмовия фестивал в Ню Йорк в сряда вечер, че кадрите на насилие са необходимо отклонение от пиедестела, на който е поставена жестокостта в други екшън филми.  

Хоакин Финикс СНИМКА: Ройтерс
Финикс изобразява героя като тормозен човек Артър Флек, който от живот в покрайнините на обществото  започва цяло движение срещу хората, които са го обидили. "Жокера" е филм за психично болен мъж, който се грижи за майка си. Но е ежедневно обиждан, пребиван и неприет. Това го превръща в чудовище. 

Мнозина видяха във филма важната тема за това как обществото се грижи за болните хора. 

"Изненадан съм", каза режисьорът по време на премиерата на филма на Източното крайбрежие. „Мислех си, не е ли хубаво нещо да се покаже как насилието се отразява в реалния свят?“ Филипс вярва, че е действал отговорно като коректив - да покаже на публиката какви са реалните последици от жестокостта. 

„Не е ли хубаво да отнемем анимационния елемент на насилието, от който сме станали така имунизирани?", коментира Филипс. 

Въпреки че филмът получи международно признание, агентите на ФБР за наблюдение на социалните медии предупредиха, че може да се вдъхновят скрининг атаки от инцели - термин, който се отнася до мъжете, които са „неволно безбрачни“ и обвиняват жените за тяхното положение.