Един от най-гледаните филми в света през последните няколко седмици е "Заразяване" (Contagion). Филмът от 2011 година на Стивън Содърбърг досега бе сравнително неизвестен, но събитията в него изключително приличат на настоящата пандемия от коронавирус.

По ирония на съдбата един от основните консултанти на филма - д-р Иън Липкин - е получил позитивен тест за COVID-19. Това обяви самият той в интервю пред американския тв канал Fox Business.

Сега Липкин работи като директор на Центъра за инфекции и имунитет към Колумбийския университет.

"Заразяване" описва световна пандемия от вирус, тръгващ от Китай, свързан с консумацията на прилепи, и разпространяващ се изключително бързо по цял свят. Симптомите са температура и кашлица, предава се чрез допир.

Във филма са показани сцени, познати на всички ни от последните седмици - паническо пазаруване, зареждане с тоалетна хартия, препълване на болниците, фалшивите новини. За разлика от много режисьори Стивън Содърбърг видно е слушал екипа от консултанти, които е наел за филма, и в резултат на това множество учени го определят като едно от най-точните от научна гледна точка представяния на масова пандемия на големия екран.

Във филма в крайна сметка умират 26 млн. души, а краят остава отворен.

Д-р Липкин отбелязва пред "Фокс", че неговото заразяване е без значение, просто случайност.

"Този вирус е навсякъде в САЩ. Изключително важно е да хармонизираме мерките, които имаме в страната. Имаме пропускливи граници - между градове, между щати - и ако не сме последователни, няма да успеем да изпреварим това нещо. Най-добрият инструмент е изолацията", добавя той.

Във така нашумелият филм на Спилбърг, Бет (Гуинет Полтроу) се завръща в Минеаполис след командировка в Хонконг. Умората, която изпитва след полета, се оказва яростен вирус. Два дни по-късно тя умира в реанимацията, а лекарите не могат да дадат обяснение на съпруга ѝ (Мат Деймън) каква е причината за смъртта ѝ. Скоро се появяват още случаи, а мистериозният вирус мутира. Смъртните случаи нарастват. Също като в ситуацията с коронавируса, блогър активист (Джъд Лоу) настоява, че обществото не получава цялата информация.