Днес много хора се изкушават да приемат витамини дори без да разберат дали наистина имат дефицит в тялото си. В повечето случаи това е загуба на пари и риск за здравето.

През XXI век има малък шанс за получаване на авитаминози заради разнообразието от налични продукти. От друга страна, излишъкът на витамини, който може да е резултат от неконтролирания прием на мултивитамини, може да причини повече вреда, отколкото полза, най-често - увреждане на черния дроб.

Истински случай

Самотната майка Ани Гилбъртроп започва да приема добавки и витамини, по-специално витамин С и ехинацея, за да се бори със стреса. Те са лесно достъпни и продавани без рецепта, така че жената не смята, че тези витамини могат да навредят на нейното здраве.

Веднъж Ани забеляза, че очите й са жълти. Тя посети лекар в същия ден, когато си направи и кръвни изследвания.

 

На следващия ден Гилбъртроп била хоспитализирана със съмнение за увреждане на черния дроб. Лекарите казали на Ани, че ще има нужда от трансплантация. Скоро след това тя изпада в кома. Предлагат дори семейството й да се сбогува с нея.

За щастие, чернодробната трансплантация помага на Гилбъртроп да се изправи на крака. Както се оказа, непоправимата вреда за здравето на Ани е причинена от голям брой хранителни добавки.