Миналата седмица новината, че „жените, които нямат съпруг и деца, живеят по-дълго и по-щастливо от  семейните”, се разпространи широко в медиите и социалните мрежи . Изявлението се основава на книгата Happy Ever After (името може да бъде преведено като: „И заживели щастливо след това”) от поведенческия психолог Пол Долан.

В него той твърди, че е анализирал резултатите от проучване на американското Министерство на труда как живеят американците.

"Омъжените хора са по-щастливи от другите подгрупи, но само ако са попитани, когато съпругът или съпругата им е с тях в стаята. Ако не са в стаята, казват: невероятно нещастни", пише изследователят.

Но, както разбра икономистът Грей Кимбъроу, авторът на книгата погрешно интерпретира данните от изследванията. Факт е, че авторът на книгата е направил заключението си въз основа на отговорите, дадени от кореспондентите по време на проучването, където те, както погрешно са били запитани дали са щастливи, първо в присъствието на съпругата или съпруга, а след това индивидуално.

Всъщност проучването е проведено по телефона, а авторът погрешно е изтълкувал фразата „отсъстващ съпруг“, въведена в текста на изследването, т.е. „съпругът или жената отсъствали“, съобщава The Voice of America .

Долан тълкува това като грешно.

В първоначалния доклад се посочва, че съпрузите вече не живеят заедно. За това също се критикуват констатациите на автора на книгата, въз основа на събраната информация. Когато журналистите посочиха грешка на Долан, той отговори, че данните наистина са изтълкувани погрешно.

Въпреки това, като цяло, неговата теза, че семейният живот носи повече щастие на мъжете, отколкото жените. 

Харесайте , където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!