НЗОК готов да плаща важен апарат за диабетици. Държавата ще помогне на болните с финансиране, но проблем все още има - липсва фирма, която да внесе въпросната техника.

Става дума за т.нар. “сензори”. Те следят по всяко време нивата на кръвна захар и са изключително важни и удобни за болните от диабет.

Сензорите са най-доброто средство за контрол на диабета, казват лекарите. В момента болните сами си ги купуват от други държави, защото у нас не се внасят.

За месец разходът за сензори е около 400 лв. Здравната каса е напълно готова да поеме разхода. Предвидени са 4 милиона и половина лева за догодина. Остава проблемът обаче с липсата на фирма-вносител.

В България 8.4% от населението страда от захарен диабет. Прогнозите пък са, че до 2040 г. картината ще се влоши значително и заболяването ще засяга всеки десети българин.

"Ако няма инсулин, не може да живее. Аз имам чувството, че без сензора аз пък не мога дa живея. Аз не мога да не знам 2 часа колко е захарта на детето ми. Аз не мога през 15 минути да му взимам кръв от пръстите, за него това ще е стрес", обясни Люба Костадинова пред bTV.

Жената е майка на дете, болно от диабет. За да не стресира сина си Георги, майка му купува апаратурата от Англия или Гърция. Нужни са обаче допълнителни адресни регистрации, на които да доставят устройството, което след това да потегли към България.

Лекари и пациенти настояват за Национална програма за борба с диабета, която да включва профилактика, съвременно лечение и методи за самоконтрол, и създаване на екипи от специалисти, които да обучават пациентите как да "управляват" болестта.