Екзотичната суперзвезда сред плодовете и здравословните храни с много витамини и здравословни мазнини: авокадо. Повечето от нас обожават този плод заради необичайния му вкус, а привържениците на здравословната диета дори не могат да си представят диетата си без ежедневна порция авокадо. Въпреки това, когато приготвяте ястия с тази суперхрана, повечето от нас правят една на пръв поглед незначителна грешка, която може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Каква опасност се крие в немитото авокадо?

Тъй като авокадовите кори не се консумират, мнозина не смятат за необходимо да измият плодовете преди по-нататъшна обработка. Погрешно схващане, което може да доведе до поглъщане на опасни химикали, пестициди и бактерии.

Това предупреждават учени от Университета в Небраска-Линкълн (Небраска, САЩ). Според изследователите набръчканата структура на кожата е идеално място за натрупване на микроби и отлагания на химически вещества, които при рязане на немито авокадо през ножа отиват директно в ядливата плът. Резултатът от това е поне хранително отравяне и диария.

Как на 100% да се отървете от възможни патогени?

Смесете една супена лъжица бял оцет и малко лимонов сок с чаша вода, след което изсипете разтвора в бутилка със спрей. Поръсете корите от авокадо със сместа от лимон-оцет от всички страни и оставете за 10 минути. Накрая изплакнете обилно плода с течаща вода. След това всички вредни микроорганизми няма да имат никакъв шанс.