Ако не обичате да рисувате великденски яйца в домашна атмосфера, лесно можете да ги вземете в близкия супермаркет. Но колко безопасно и полезно е това?

Варените оцветени яйца, като правило, се появяват по рафтовете на магазините много преди Великден. Боята, използвана за боядисването им, E100 и E180, се счита за безобидна и не представлява опасност за здравето. Въпросът е обаче колко полезни могат да бъдат такива продукти от супермаркети?

Порталът за потребители Markt е тествал цветни яйца от магазините. Пресните яйца, според закона, трябва да бъдат маркирани, което дава яснота за произхода на продукта и неговия срок на годност. За боядисаните яйца обаче... не се изисква маркировка. Произходът и срокът на годност на такива яйца не могат да бъдат проверени.

Оцветените варени яйца по дефиниция са „преработени яйчни продукти“. Това могат да бъдат яйца от всяка точка на света. Потребителят може да разбере само къде е бил опакован продуктът. Ако искате да сте сигурни, че яйцата идват поне от ферми, където птиците не се държат в клетки, обърнете внимание на логото "KAT". Печатът на Асоциацията за контролиране на алтернативно животновъдство eV гарантира, че яйцата идват от ферми за свободно или органично земеделие.

Представители на Markt закупиха цветни яйца в дискаунтърите Aldi, Rewe, Kaufland и Netto и ги изпратиха за анализ. Засега само в продукта Gut Springenheide, закупен от Rewe, бяха открити бактерии. Специалистите препоръчват да не се консумират яйца, на които външната обвивка е повредена и през която микроорганизмите могат да влязат.