Диетата, базирана на растителни продукти понижава риска от появата на сърдечно-съдови заболявания, но същевременно повишава и възможността за претърпяване на инфаркт. Това показва ново и доста солидно проучване, публикувано в “British Medical Journal”.

Учените са направили своите изводи, след като са наблюдавали 48 000 души в продължение на 18 години.

Оказало се, че вегетарианците имат 20% по-голям шанс да претърпят инфаркт, сравнено с хората, консумиращи месо.

Според учените това се дължи на липсата на витамин B12, но за да се потвърдят съмненията, ще е нужно още време.

Витаминът е нужен за нормалното функциониране на нервната система. Дефицитът му може да доведе до повишен риск от сърдечни заболявания, но набавянето му е доста трудно, ако диетата ти се базира на растителни продукти.

Източниците на витамин В12 са главно с животински произход – риба, черен дроб, месо (пилешко, пуешко, говеждо), мляко и млечни продукти, яйца.
Според диетолози менюто на хората трябва да включва колкото се може по-разнообразна храна.

Това, разбира се, по никакъв начин не означава, че растителната диета вреди на здравето, категорични са диетолозите.