"Сигурността на ваксините не е нещо, което трябва да подлагаме на съмнение", настоя пред БНР д-р Мария Петрова - адвокат по медицинско право и добави, че трябва да се прави разлика между задължителна и препоръчителна ваксинация.

"Обществото се притеснява от бързата направа на ваксини, но не съм сигурна доколко въобще е запознато с възникването на ваксините и не знае колко време трае разработването на една ваксина", посочи тя.

Готов е националният план за ваксиниране! Ето от кои започват и къде

По думите на Петрова България е член на ЕС и не е необходимо нещо, което е одобрено от Европейската агенция по лекарствата, да минава етапи на изпитване и у нас: "Голите съмнения и изказаните мнения, които не се базират на научни доказателства или някакви официални документи, ако се коментира правният характер на процедурата, са просто едни мнения, които всяват допълнително смут в обществото", коментира тя изразена позиция на Андрий Чорбанов.

"Ако имаме повече от една ваксини, трябва да сме наясно за какво действат, позволява ли състоянието на човека да бъде ваксиниран, какви са плюсовете и минусите на съответната ваксина. Това ще реши лекар. Решението ще се вземе след информиран избор на гражданина", обясни адвокат Петрова пред БНР и отново подчерта, че никой няма да бъде каран насила да се ваксинира.

Според нея не е от решаващо значение дали обществата ще бъдат ваксинирани това дали са ваксинирани политическите лидери, стоящи начело на съответните държави, защото става дума за свободен личен избор.