Поддръжниците на здравословното хранене са по-малко склонни да развиват психологически разстройства, отколкото хората, които включват храна от този вид в диетата си.

Експертите анализираха събраните данни по време на 240 хиляди телефонни проучвания, проведени в периода от 2005 до 2015 година. Както се оказва, хората, които предпочитат да ядат в съответствие с правилната диета, е по-малко вероятно да страдат от определени психични проблеми. По-специално избягването на злоупотребата с храни, съдържащи големи количества захар е свързано с намален риск от биполярно афективно разстройство, а прекомерната консумация на пържени храни е придружена от повишена вероятност за развитие на клинична депресия.

Какви противоракови храни трябва да включим в ежедневната ни диета?

Според авторите на новата научна работа такива тенденции се наблюдават независимо от пол, възраст, ниво на образование, доход и семейно положение на участниците в изследването.

Експертите признават, че въз основа на получените данни е невъзможно да се отговори недвусмислено на въпроса каква точно е връзката между диетата и психичното здраве на човека.

8 симптома, показващи натрупването на токсини в организма и най-добрите методи за детоксикация

Учените също така подчертават, че са анализирали данни на американци, но преди подобни данни от проучвания са публикувани и в други страни. От тук става ясно, че различни групи специалисти стигат до сходни резултати без значение от националността на изследваните./ zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!