• Маслото от канела е универсален боец.  Ако ви тресе, капнете мъничко върху стъпалата си, зад ушите и на сгъвката на лакътя и разтрийте. При зъбобол втрийте във венеца от маслото 4 пъти дневно. Жабуркайте се с вода, в която са разтворени няколко капки.


Болките в ушите се облекчават като върху памуче капнете малко канелено масло, напъхайте го докъдето ще е лесно да го извадите, дръжте, докато усетите облекчение. Отново памуче, но върху мазоли, ще ви избави от неприятните образувания.

• В комбинация с масла от кардамон и карамфил, канелата е цяр против мигрена. С получения от смесването на равни части балсам се намазва болезненото място. Ефикасно е срещу главоболие, световъртеж, синузит, настинки.

• Не по-малко универсално е растението алое вера. Сок от него и от краставица е най-добрият лосион против слънчево изгаряне, който помага на кожата да получи безболезнен загар. Освен това салатата от алое вера е лек против гастрит, а маслото от това растение в комбинация с шафран лекува болки в корема и мори бактериите. Когато се смеси с витамин Е пък заглажда бръчките под и около очите.

• Маслото от карамфил, съчетано с олио или пудра от бамбук, потушава болките при растеж на бебешки зъбки и премахва афтите в устата. Още по-ефективна за зъбната хигиена е комбинацията с масла от анасон, канела, кардамон и къри. Тази смес изтребва навеки лошия дъх. 

• Индийското орехче е не само подправка, ами и лек против болки в стомаха. 

• Ако сте приемали напразно таблетки за отслабване с ананас, трябва да знаете, че вталяващо действие има единствено червеният ананас, който не става за ядене. Маслото от него, с добавки от лимоново, шафраново и грейпфрутово олио, намалява теглото. 

• Маслата от жасмин, лотос или франджипани ненапразно са честа съставка в разхубавяващите кремове за лице. Капки от тях в слаб разтвор на спирт имат дезодориращо въздействие. Ако сложите съвсем мъничко в пералната машина, дрехите и спалното ви бельо ще благоухаят. А директната  употреба върху кожата я овлажнява, прави тена искрящ и заглажда бръчките.

• Спец по подмладяване е и маслото от сандалово дърво. То не само заличава омразните мимически бръчки, ами унищожава акнето, помага на белезите да изчезнат, изсветлява сенките под очите и “прибира” торбичките, стяга мускулите на лицето и подобрява овала. Маска със сандалово дърво, подхранва косата и овлажнява скалпа. 

• Кардамоновото масло е доста полезно при разширени вени. Когато се намажат с него, ярко изразените сини линии изчезват за кратко време, като олиото се нанася отдолу нагоре с втриване.  

• Етеричното масло от грейпфрут има стягаща функция. То е лимфен стимулант и подпомага храносмилането. При бременни се препоръчва срещу сутрешно гадене.  Олиото от мандарина е с успокояващ ефект, помага при безсъние.  

• Лавандулата е най-добрият антисептик, антибиотик и аналгетик, така че можете да постигнете чудесни резултати, ако го използвате при настинка. Признато е като добро средство при депресия, чувства на тревожност и стрес. 

• Евкалиптът е като роден брат на лавандуловото масло. Освен това подобрява циркулацията на кръвта. Олиото от лайка има въздействие, подобно на това от чая, но по-силно. То е добро обезболяващо и противовъзпалително вещество,  помага при главоболие или мускулни спазми, депресия и стрес. 

• Комбинацията от бадемово масло с други билкови екстракти  е чудесна за различни оздравителни  масажи. 

• За ревматични болки, тонизиране на мускулите и обезболяване: тамян - 5 капки, евкалипт - 5 капки, розмарин - 15 капки, бадемово масло - 50 мл.  

• За общо отпускане: индрише - 10 капки, лавандула - 10 капки,  риган - 5 капки, бадемово масло - 50 мл. 

• Афродизиак: розово масло - 13 капки, жасмин - 4 капки, иланг-иланг - 8 капки,  бадемово масло - 50 мл.

• Маслото от кедрово дърво ускорява лимфния дренаж. Затова е полезно при задържането на вода, характерно за целулита. Освен това стимулира топенето на мазнините. Кипарисът е друг полезен регулатор на течности, а здравецът ускорява кръвообращението. Няколко капки от тези екстракти във ваната или върху гъбата за масаж ще ви помогнат в неравната борба срещу целулита.

• Омазняването на косата също може да се регулира с помощта на етерични масла от градински чай, лимон, чаено дърво, кипарис. Добавете капка от тях към малко основно масло за разреждане (например арганово или бадемово), втрийте го в косата и изплакнете. Овлажнете сухата коса с 1-2 капки извлеци от лайка, лавандула или розмарин, разредени в основното масло. Втрийте сместа в косата, оставете да престои една нощ и на сутринта изплакнете.
“Всички тези ароматерапевтични благини си ги записах най-прилежно с убеждението, че може и да ги приложа. Е, приложих ги! Върху читателите на вестник “Доктор”!”, пошегува се Магдалена Гигова и обеща още екзотични, но напълно приложими съвети от странстванията си през 87 държави.