В момента само дексаметазон е показал своята ефективност при тежка коронавирусна инфекция. Това изявление направи ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Адан Гебреесус.

"Кортикостероидът дексаметазон остава единственият терапевтичен агент, който е показал ефикасност срещу COVID-19 за пациенти с тежки заболявания", се казва в изявление на ръководителя на СЗО.

Гебреесус припомни, че в резултат на мащабно проучване на ефективността на лекарствата срещу коронавирусна инфекция, СЗО стигна до заключението, че е необходимо да се спре тестването на хидроксихлорохин и след това заяви, че пациентите повече няма да получават лопинавир и ритонавир.

Междувременно стана ясно, че "Ремдесивир" не подобрява шансовете за оцеляване при COVID-19 - това показа голямо проучване на Световната здравна организация (СЗО). Това е крайно неочакван обрат на констатациите, направени в САЩ по-рано тази година за препарата.

Изненада! Ремдесивир не лекува COVID-19

Дексаметазон излиза на пазара през 1960-те и не е никак скъп. Това лекарство трудно може да бъде заместено от някое друго. Тук "само с 50 паунда (близо 55,60 евро) могат да бъдат лекувани осем пациента и да бъде спасен човешки живот", казва експертът Мартин Ландрей от Оксфордския университет. "Дексаметазон е изгоден, продава се по аптеките и веднага може да влезе в употреба, за да спасява човешки животи по цял свят", казва още Ландрей.