Екипът от експерти на СЗО пристигна в китайския град Ухан с мисия да разследва произхода на коронавируса.

13-те учени, които ще бъдат поставени под карантина в продължение на две седмици, преди да започнат работата си, са били посрещнати от китайски служители в защитни костюми, след като са пристигнали от Сингапур след отлагането на пътуването им преди седмица.

Китай не пусна екипа на СЗО, разследващ COVID-19. Причината е…

На двама от екипа е било отказано влизане в Китай, след като са имали положителни тестове за антитела - въпреки факта, че целият екип имаше отрицателен тест, използвайки златния стандарт PCR, пише "Дейли мейл".

Пекин отдавна се противопоставя на натиска за пълно разследване и изтъква, че вирусът може да не произхожда от Ухан, а екипът на СЗО е допуснат след месеци преговори с китайските власти.

Медиците ще разследват пазара за животни, където имаше клъстер на заразата, но не се планира да бъдат пускани в лабораторията в Ухан, за да се прецени дали вирусът е бил случайно пуснат – така както предполагат президентът Доналд Тръмп и други световни лидери и светила в медицината.

Китайските комунистически управници се похвалиха с успеха си в борбата с инфекциите и свеждането им до минимум в границите на страната, което я прави единствената държава от ОИСР с икономически растеж през 2020 г.

САЩ обвиниха Китай, че крие първоначалното си огнище и разкритикуваха условията, при които китайските експерти направиха първата фаза на изследването.

Говорител на китайското правителство заяви, че посетителите на СЗО ще "обменят мнения" с китайски учени, но не посочи дали ще им бъде позволено да събират доказателства.

Първоначално учените бяха на мнение, че вирусът е тръгнал от пазар за продажба на екзотични животни във Ухан, предизвиквайки епидемия, която се е развила по света, разрушила е световната икономика и е убила близо два милиона души.

Но експертите сега смятат, че пазарът не е произходът на болестта, а по-скоро мястото, където е започнало разпространението му.

Предполага се, че вирусът първоначално е дошъл от прилепи, но не е ясно кое е животното, което го е предало от прилепите на хората.

Според Китай, разпространението на вируса е започнало с внос на замърсени морски дарове - идея, отхвърлена от международни учени и медеци.

Бюрократичното забавяне на екипа на СЗО "повдига въпроса дали китайските власти се опитват да се намесят", коментира Адам Камрад-Скот, здравен експерт от Университета в Сидни.

Екипът на СЗО се старае да намали политическата обремененост на своята мисия, заявявайки, че не търси "виновници" и е готов да отиде "навсякъде", за да разбере как се е появил вирусът, но…