Убеденост, че коронавирусът, който мори в момента света, е изкуствено създаден, изказа директорът на "Пирогов", проф. Асен Балгов.

"Вече мога да го кажа. За мен това е един тунингован вирус, в лаборатория", категоричен бе той пред Нова тв.

Проф. Балтов обясни, че на това му заключение навежда пълното разминаване в поведението на COVID-19 с принципите на вирусологията.

"Този вирус не е прост грип, той не се поддава на нищо, свързано с вирусологията", аргументира се медикът.

В момента, по думите му, "Пирогов" е със запълнен капацитет за COVID болни и не може да приема повече пациенти.

"Ситуацията е такава от 4 дни, уведомено е РЗИ. Двойно е увеличението на болните от коронавирус в "Пирогов" в рамките на последната седмица - вече са 68 души. От тях 4-ма в реанимация са в тежко състояние и интубирани, останалите се лекуват в COVID отделението. Това е максимално изпълнения капацитет на "Пирогов", изключения правят няколко легла в реанимацията, които пазим за тежки случаи", обясни проф. Балтов. Имало запазени и 10 легла за деца.

Позитивните тестове – 25% от всички. Вирусът ни превзема!

"За момента не можем да приемаме повече пациенти, ако не се наложат нови мерки, които да изискат от нас да увеличим леглата", обясни професорът, но напомни, че "Пирогов" обслужва травматологично и за други заболявания цяла България.

"Въпреки това продължаваме да приемаме болни, защото всеки ден изписваме оздравели, максималният срок за престой в болницата е 14 дни", обясни той.

"Има легла в София, болницитге са много. Капацитетът се обявява на етапи, има готови легла, но не са включени всички в действие", успокои проф. Балтов. Според него предстои да се разкрият още легла за COVID болни във всички болници.

Тойт отчете, че лекари за работа в тези отделения има, макар желаещите да не са много, но всички са изключително уморени.

"По-скоро съм неспокоен от това как колегите ми работят. Последните два месеца всички бяха спокойни и се отпуснаха, че опасността е отминала, но вижте какво се случва", предупреди професорът. И обясни, че освен тези, които са доказано положителни, има много, които не могат да бъдат хванати с тестовете и те са опасни и за хората около себе си, и за всички, които работят в болниците.

Според него не е необходимо да има по-строги мерки в България, а хората трябва да имат самоконтрол, за да се запази здравето на всички.

18 българи починаха за ден, заразените в пъти повече от миналата неделя