Русия може да започне да ваксинира хора срещу новия коронавирус съвсем скоро. Това може да стане още през есента.

"Плановете са за октомври", каза днес министърът на здравеопазването Михаил Мурашко пред агенция ТАСС от Нижни Новгород. "Първо трябва да бъдат ваксинирани лекари и учители, а след това - постепенно и останалата част от населението", допълни той.

По думите му, клиничните изпитания на ваксината, разработена в Русия, вече са приключили и се подготвя одобрението й. Министърът не посочи конкретни дати. Московският институт "Гамалея" вече обяви през май, че е разработил ваксина, която е създала имунитет срещу коронавируса при всички тествани обекти без отрицателни странични ефекти.

Русия все още не е оповестила научни данни за ваксината, за да може да се направи независима оценка. Учени от цял свят работят усилено в търсене на препарат срещу коронавируса. Според Мурашко в момента се провеждат клинични изпитания на друга ваксина, а се очакват и още.

Според официални данни, в Русия има над 845 000 потвърдени случая на коронавирус с над 5000 новозаразени дневно. Към днешния ден починалите с коронавирус са над 14 000 души, пише "Дарик".

Повечето случаи са в Москва, където напоследък случаите отново започнаха да се увеличават. Кината, театрите и концертните зали в столицата днес отново отвориха врати, но всяко второ място трябва да бъде оставено празно.