Безплатни противогрипни ваксини ще получат за първи път тази година хората над 65 години. Имунизациите ще стигнат за 10% от възрастните хора, а идеята на здравното министерство е постепенно до 2022-ра година да бъдат обхванати 25%. Личните лекари обаче все още са в пълно неведение, тъй като все още няма ясни критерии на кои хора да поставят безплатните ваксини.

Реално бюджетът за безплатни ваксини ще стигне за 150 000 пенсионери. При изчисленията е било взето предвид, че около 2-3% от хората в страната се имунизират срещу това заболяване. При интерес догодина министерството на здравеопазването ще отпусне повече средства за закупуване на ваксини и процентът на ваксинираните ще бъде "вдигнат значително".

А тази година ще бъдат ваксинирани „тези, които най-много се нуждаят. С други думи – хората с хронични заболявания. Затова сме оставили и решението в ръцете на общопрактикуващите лекари, защото те най-добре знаят кой се нуждае от такава защита”, заяви Ангел Кунчев. Естествено, това ще стане, ако пациентите имат интерес от такава ваксинация, тъй като тя не е задължителна, допълни той.

Лични лекари споделят, че са затруднени. "Все още нямаме никаква информация. Нито знаем как да ги отчетем, нито как да подберем пациентите. А реално от 1 октомври трябва да започнем да ги поставяме", обясниха пред TrafficNews джипита от Пловдив. По техните наблюдения интерес от страна на пенсионерите има, възрастни хора вече са започнали да разпитват за ваксините.

Статистиката показва, че около 40 хиляди човека годишно са жертвите на грипа в Европейския съюз. У нас в периода 2007 – 2017 г. след пневмонии са починали над 16 хиляди души. Повечето от тях са над 60-годишна възраст. Противогрипната ваксина намалява с 80% смърните случаи при хора в напреднала възраст.